Νίκος Ανδρουλάκης:

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που θα ξεκινήσει με ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Χθες κατα τη σύνοδο του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματοςδύο ήταν τα βασικά θέματα: η κατεύθυνση του κόμματος και η επιστρωφή των… ασώτων.

  • Στη συζήτηση για την κατεύθυνση του κόμματος, αρκετά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου διατύπωσαν κριτικές επισημάνσεις και προτάσεις για την αποσαφήνιση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και την πιο εύρυθμη λειτουργία του.

Γενικά η συζήτηση κατέληξε ως εξής:συνοψίστηκε στα εξής: Μονομέτωπος με τη ΝΔ από τη μια, δεν ασχολούμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πρέπει να μπούμε σε καβγά μικρών» συμφώνησαν και εξ αυτού δεν δεν ασχολήθηκαν καθόλου με ΣΥΡΙΖΑ και Στέφανο Κασσελάκη. Επίσης συμφώνησαν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προτάξει την προγραμματική ατζέντα του και την δική του κυβερνητική πρόταση.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, όπου οι τρεις τελευταίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, αντιμετωπίστηκαν με μετριοπάθεια με το πνεύμα να είναι «δεν παίρνουν τα μυαλά μας αέρα». Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και όλα τα στελέχη, που βάλθηκαν να διαψεύσουν την αντίληψη Μητσοτάκη για «ενάμιση κόμμα». «Δεν γίνεται να έχουμε δύο κόμματα περί το 12-15% και τη ΝΔ στο 38% κι εμείς να θριαμβολογούμε» έλεγαν.

Διεύρυνση αλλά όχι με πρόσωπα «κόκκινα πανιά» 

Το δεύτερο θέμα ήταν αυτό της διεύρυνσης, στο οποίο αναφέρθηκαν πολλά στελέχη. Το θέμα έβαλε ο Μιχάλης Κατρίνης αλλά και η Τόνια Αντωνίου, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, η Εφη Χαλάτση, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης (ο οποίος πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί επιτροπή για να ασχοληθεί με το θέμα αυτό) και άλλοι.

Στον αντίποδα, αρνητικοί ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης μεν (και υιοθέτησης της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1977-1981) αλλά όχι με στελέχη που όπως είπε «μας έβριζαν ως ”γερμανοτσολιάδης” το 2010».

“Δεν δίνουμε μάχη εξουσίας, αλλά πολιτική μάχη”

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην εισήγηση του, τόνισε πως “έχουμε χρέος, τον νέο κύκλο που ανοίγει για την παράταξή μας, να τον υπηρετήσουμε με υψηλό δείκτη αξιοπιστίας και συνέπειας. Οι αξίες, οι ιδέες και οι θέσεις μας θα υπηρετούν την προσπάθειά μας να υπάρξει μία ισχυρή δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, που θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες θα συσπειρωθούν γύρω από την προσπάθειά μας να υπάρχει ισχυρή κυβερνητική εναλλακτική στη χώρα”.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως είναι ανάγκη “να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι είμαστε το πιο χρήσιμο κόμμα για την πατρίδα. Δεν δίνουμε μάχη εξουσίας, αλλά πολιτική μάχη”.

Επίσης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση αδρανεί μπροστά στον πληθωρισμό της απληστίας, που κατατρώει τα εισοδήματα των πολιτών. “Χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια απαράδεκτης αδράνειας για να επιβάλουν τέσσερα πρόστιμα… τους αξίζει ένα ‘μπράβο’. Έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για να σταματήσει το κράτος να κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. και η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να ενισχυθούν και να κάνουν συνεχείς ελέγχους στην αγορά για να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία” πρόσθεσε.

“‘Αμεση κατάργηση της golden visa”

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , σημείωσε πως για να μειωθεί το κόστος στέγασης, συμπληρωματικά στη δημιουργία της δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών, προτείνει την άμεση κατάργηση της golden visa και την βραχυχρόνια μίσθωση με κανόνες.

Ήταν έντονα επικριτικός προς τη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε πως δεν θέλει να γίνει η προανακριτική επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη και με τη στάση της επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. “Εκμεταλλεύτηκαν την αντιευρωπαϊκή ιδεοληψία του ΚΚΕ να ξεκινήσει η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής από το 1997, οπότε και ξεκίνησε η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για τους σιδηροδρόμους. Και ρωτώ: Δεν είναι επίδικο να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες όσων εντοπίζονται στη δικογραφία του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για τη μη υλοποίηση της τηλεδιοίκησης, δηλαδή των κανόνων ασφαλείας που χρηματοδοτήθηκαν με κοινοτικούς πόρους ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ;

Μιλάμε για μια κουλτούρα διακυβέρνησης, που υπονομεύει ευθέως την ανεξαρτησία των θεσμών στον βωμό του κέρδους και της συγκάλυψης των σκανδάλων, όπως έκαναν και με τις υποκλοπές” τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr