Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την –πολυαναμενόμενη– επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Κίνα αυτό το Σαββατοκύριακο (17 – 18 Ιουνίου) για την αναβίωση του διαλόγου με το Πεκίνο.

«Ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί εκεί, με υψηλόβαθμους κινέζους αξιωματούχους και θα συζητήσει για την σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας για τη διαχείριση –κατά υπεύθυνο τρόπο– των σινοαμερικανικών σχέσεων», τονίσθηκε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 Τι συζήτησε στο τηλέφωνο με τον Κινέζο ομόλογό του

Νωρίτερα (14/06), ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι συζήτησε με τον Κινέζο ομόλογό του, Τσιν Γκανγκ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, «τις προσπάθειες για να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ των δύο χωρών.

«Συνομίλησα απόψε τηλεφωνικά με τον κρατικό σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Τσιν Γκανγκ. Συζητήσαμε τρέχουσες προσπάθειες για να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, διμερή και παγκόσμια ζητήματα», έγραψε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης της ανοικτής γραμμής επικοινωνίας ώστε να γίνεται με υπεύθυνο τρόπο η διαχείριση των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πεκίνο, με σκοπό να αποφεύγονται εσφαλμένοι υπολογισμοί και συγκρούσεις. Παράλληλα, έθιξε μία σειρά διμερών και παγκόσμιων ζητημάτων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ο κ. Μπλίνκεν, επίσης, «δήλωσε ξεκάθαρα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις διπλωματικές δεσμεύσεις τους για να θέτουν ζητήματα που δημιουργούν ανησυχία, καθώς και για να αναδεικνύουν δυνητικούς τομείς συνεργασίας», προσέθεσε.

Αυστηρό μήνυμα του Κινέζου ΥΠΕΞ στον Αμερικανό ομόλογό του

Ο Γκανγκ στη συνομιλία του με τον Μπλίνκεν κάλεσε σε αυστηρό τόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να ανακατεύονται στις υποθέσεις της Κίνας και να βλάπτουν την ασφάλειά της, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων

Ο Γκάνγκ επεσήμανε ότι από την αρχή του έτους, οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει νέες δυσκολίες και προκλήσεις και η ευθύνη είναι σαφής. Η Κίνα έχει πάντα ακολουθήσει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαίας συνεργασίας που πρότεινε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την εξέταση και τον χειρισμό των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ διευκρίνισε την αυστηρή του θέση σχετικά με τις βασικές ανησυχίες της Κίνας, όπως το ζήτημα της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να δείξει σεβασμό, να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να σταματήσει να υπονομεύει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας στο όνομα του ανταγωνισμού.

«Ελπίζω ότι η αμερικανική πλευρά θα λάβει πρακτικά μέτρα για την εφαρμογή της σημαντικής συναίνεσης της συνάντησης στο Μπαλί μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών και των σχετικών δεσμεύσεων της αμερικανικής πλευράς, θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση με την κινεζική πλευρά, θα διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφορές, θα προωθήσει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία και θα προωθήσει τη σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και την επιστροφή στην τροχιά της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης» σημείωσε ο Γκανγκ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κινεζικού ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr