μετάλλαξη Ομικρον

Στο …πόδι είναι η Ευρώπη για τη μετάλλαξη Όμικρον. Σήμερα, συνεδριάζουν με φυσική παρουσία οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, αναζητώντας κοινό βηματισμό και νέα στρατηγική απέναντι στον άγνωστο Χ της αφρικανικής μετάλλαξης που κινδυνεύει να βάλει ξανά στον “πάγο” όλες τις χώρες.

Παγκόσμια ανησυχία για την Όμικρον – «Δεν αρκεί ο εμβολιασμός»

Οι ανησυχητικές εκτιμήσεις των ειδικών για την «σούπερ» μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, που αναμένεται να επικρατήσει έως τα μέσα Ιανουαρίου στην Ευρώπη και τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα της μετάλλαξης από χώρα σε χώρα, προκαλούν «ντόμινο» μέτρων.

Εξάλλου, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί πως «δεν αρκεί από μόνος του ο εμβολιασμός», τονίζοντας πως είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα περαιτέρω εξαπλωσης της Όμικρον.

«Στην τρέχουσα συγκυρία, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, καθώς δεν αρκεί ο χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

Η Αμόν υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης ή επανεισαγωγής «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων», όπως η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών, η εξ αποστάσεως εργασία και η αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους.

Επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα 

«Είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κοινοτική μετάδοση της μετάλλαξης στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε χώρες της Ένωσης», είπε η Αμόν, προσθέτοντας πως τα μοντέλα δείχνουν πως η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Όμικρον «επίκειται».

Στο τραπέζι των «27» η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Απαντώντας πάντως σε σχετική ερώτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι θα τεθεί σαν θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συλλογικής προμήθειας φαρμάκων για τον κορωνοϊό είπε πως υπάρχει κοινή βούληση από τους ηγέτες της ΕΕ να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΕΕ πρώτη η Αυστρία ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων κατά της Covid-19 από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

O καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έχει επίσης ταχθεί υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, κάτι που ίσως υιοθετηθεί στη χώρα από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο στη Μπούντεσταγκ, όπου το σύνολο των κομμάτων τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με εξαίρεση το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Να αποφεύγονται τα μη αναγκαία διεθνή ταξίδια», θα πει ο Τριντό

Προβληματισμός επικρατεί και στον Καναδά, με τον Τζάστιν Τριντό να αναμένεται να πραγματοποιήσει σύσταση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη αναγκαία διεθνή ταξίδια.

Ήδη, ο Καναδός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους επικεφαλής δέκα επαρχιών την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της Όμικρον που εξαπλώνεται ραγδαία και «θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση τα υγειονομικά συστήματα».

Η Ολλανδία κλείνει τα σχολεία νωρίτερα για Χριστούγεννα

Μέτρα για την αντιμετώπιση της Όμικρον πήρε και η Ολλανδία. Ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι τα δημοτικά θα κλείσουν από τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας θα παραταθούν μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Ειδικότερα, το πακέτο μέτρων προβλέπει το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ, μη απολύτως αναγκαίων καταστημάτων και άλλων δημόσιων χώρων από τις 5 το απόγευμα έως τις 5 τα ξημερώματα, αθλητικούς αγώνες χωρίς θεατές και σύσταση για τηλεργασία. Παράλληλα, οι πολίτες δεν μπορούν να δέχονται στο σπίτι τους πάνω από τέσσερις προσκεκλημένους.

Μέτρα και στη Δανία

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη Δανία, όπου η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον είναι μεγάλη.

Η πρωθυπουργός της Δανίας έχει ήδη παρατείνει τις διακοπές των Χριστουγέννων για τους μαθητές, σημειώνοντας ότι στόχος της είναι η κοινωνία να μείνει ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι σχολικές διακοπές ξεκίνησαν από σήμερα, 15 Δεκεμβρίου, και θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιανουαρίου. Ήδη, από τις 10 Δεκεμβρίου, εξάλλου, μπαρ και εστιατόρια, όπου η μάσκα είναι και πάλι υποχρεωτική, κλείνουν τα μεσάνυκτα και απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά από αυτή την ώρα.

Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων για τον φετινό χειμώνα, εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, που φαίνεται να προκαλεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της και της μεγαλύτερης ανοσοδιαφυγής της.

Η επικρατούσα εκτίμηση είναι πλέον, σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», ότι άλλο ένα μεγάλο παγκόσμιο πανδημικό κύμα είναι αναπόφευκτο και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα βαριά περιστατικά Covid-19 θα φέρει.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν όντως η Όμικρον προκαλεί συνήθως λιγότερο σοβαρή νόσο από την Δέλτα, το γεγονός και μόνο ότι είναι ικανή να προκαλεί τόσα κρούσματα, ακόμη και συχνές επαναλοιμώξεις, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη νέα πίεση στα ήδη βεβαρημένα συστήματα υγείας πολλών χωρών.

Ο παγκόσμιος συναγερμός αλλά και οι αρκετά άγνωστες πληροφορίες που υπάρχουν ακόμη για την νέα μετάλλαξη οδήγησε σε αυστηροποίηση των ταξιδιωτικών περιορισμών, και πλέον όποιος έρχεται στην Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο και ανεξαρτήτως εάν είναι εμβολιασμένος ή όχι θα χρειάζεται για να ταξιδέψει αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών, γεγονός που σημαίνει και αρκετά μεγάλο κόστος ειδικά για οικογένειες που σχεδίαζαν να επισκεπτούν τη χώρα μας.

Σε διψήφιο αριθμό ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στης παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, με τη διασπορά να αυξάνεται εβδομάδα με την εβδομάδα.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος αποδεικνύεται άκρως μεταδοτικό, καθώς τουλάχιστον τρία από 10 κρούσματα του νέου στελέχους δεν εντοπίστηκαν καν από τουριστικούς προορισμούς.

Νέα έκτακτα μέτρα και στην Ελλάδα 

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00», είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας χθες το απόγευμα στη «σκιά» της «Ομικρον».

Η οδηγία αφορά στους πάντες, όλες τις πύλες εισόδου (και τα χερσαία σύνορα), τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς τα κρούσματα της παραλλαγής αυξάνονται παντού, το ίδιο και στην Ελλάδα, και θεωρείται δεδομένο ότι ο αριθμός τους θα ακολουθήσει ανοδική πορεία το επόμενο διάστημα

Πάντως στο πλάνο της κυβέρνησης δεν υπάρχουν περεταίρω μέτρα, μιας και η στρατηγική επικεντρώνεται στην επέκταση του εμβολισμού, την σύσταση για αυξημένο testing και στην αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Στο μάτι της παραλλαγής Όμικρον Κρήτη και Αττική

Ειδικότερα στο «μάτι» της παραλλαγής Όμικρον βρίσκεται η Κρήτη και η Αττική όπου έχουν εντοπιστεί έως σήμερα τα περιστατικά και τρία εκ των κρουσμάτων εντοπίστηκαν στη νότια Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, η Κρήτη βρίσκεται στο «μικροσκόπιο», καθώς εκεί πρωτοεμφανίστηκε η παραλλαγή «Ομικρον» και έχουν ήδη επιβεβαιωθεί και ανακοινωθεί επισήμως τρία κρούσματα.

«Καμπανάκι» σε σχέση με πιθανή επίδραση του νέου στελέχους χτύπησε και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την ανάλυση των λυμάτων. Στο Ρέθυμνο το ιικό φορτίο των λυμάτων αυξήθηκε κατά 258% την εβδομάδα 6-12 Δεκεμβρίου σε σχέση με την προηγούμενη, και στο Ηράκλειο κατά 109% για το ίδιο διάστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr