Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε οι

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (οι “servicers”) είναι ελεύθεροι να κάνουν πλειστηριασμούς και με.. το νόμο – συγκεκριμένα με βάση τον νόμο του 2003. Αυτό προκύπτει από τη διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου όπου η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του τάχθηκε υπέρ των απόψεων των  funds.

Το θέμα τέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και αφορά την τύχη περίπου 700.000 πλειστηριασμών ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών –και όσων ακόμη προστεθούν– και εξετάστηκε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα των funds να εκκινούν τις σχετικές διαδικασίες για ληξιπρόθεσμα δάνεια τραπεζών.

Ουσιαστικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κλήθηκε να αποφανθεί για την ανατροπή ή μη της απόφασης Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάσει της οποίας απαγορεύθηκε στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη της Ολομέλειας, υπερψηφίστηκε η νομική άποψη, ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μπορούν να ενεργούν ως διάδικοι με τη δική τους επωνυμία εκπροσωπώντας τα funds που έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά εξαγοράζοντας κόκκινα δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Συντριπτική πλειοψηφία 59 ψήφων υπέρ έναντι 9 κατά

Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 59 ψήφων υπέρ έναντι 9 κατά, και η απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί προσεχώς, προκειμένου να καταστεί γνωστό το πλήρες σκεπτικό της και για να παράγει ουσιαστικές έννομες συνέπειες, δηλαδή να εφαρμοστεί.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης, εκτιμάται, ότι άμεσα λόγω του αμετάκλητου χαρακτήρα της, θα δοθεί λύση στο ζήτημα χιλιάδων ανακοπών που ήδη έχουν ασκηθεί από δικηγόρους δανειοληπτών, οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα των λεγόμενων servicers να εκπροσωπούν τα Funds στα δικαστήρια και να μπορούν να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και εκείνες που αφορούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η υπόθεση είχε φθάσει προς εκδίκαση στις 26 Ιανουαρίου ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στην οποία μετείχαν περί τους 70 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ την εισαγγελική έδρα εκπροσώπησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Επιμελητήρια και άλλοι φορείς τάχθηκαν κατά της δυνατότητας να μπορούν οι λεγόμενοι servicers να ενεργούν ως διάδικοι των επενδυτών, με βασικό επιχείρημα ότι η σχετική νομοθεσία του 2003 δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

Από την πλευρά τους, όμως, νομικοί εκπρόσωποι πιστωτικών ιδρυμάτων (Eurobank) και άλλων εταιρειών υποστήριξαν ότι μεταγενέστερος νόμος του 2015 επιτρέπει στους διαχειριστές την εκτέλεση διαδικαστικών πράξεων μεταξύ των οποίων και οι πλειστηριασμοί.

Υπέρ της άποψης αυτής αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτή σχετική εισήγηση της ανωτάτης δικαστικής λειτουργού Κανέλας Τζαβέλα, η οποία υποστήριξε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Μετά την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναμένεται να ενεργοποιηθούν διαδικασίες πλειστηριασμών που ως σήμερα σε αναμονή της απόφασης έχουν παγώσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr