τουρκική προκλητικότητα Αθήνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες ( από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ) και πέτυχε  να μπει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου.

Η συζήτηση θα γίνει σήμερα, και αυτό συνιστά μία νίκη στα σημεία για την Αθήνα, αφού πλέον οι τουρκικές προκλήσεις μπαίνουν στο τραπέζι και σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τί  θα γίνει με τις κυρώσεις

Ο κ. Μητσοτάκης, ενημερώνοντας χθες στους ομοειδεάτες του στο ΕΛΚ έκανε ένα βήμα προς την άμεση επιβολή κυρώσεων, τονίζοντας ότι “η Τουρκία δείχνει ότι «παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά» και  ότι «την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει λάβει, έτσι ώστε αυτή η συμπεριφορά να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός κρατά ανοιχτό το θέμα του διαλόγου, πάντα στη βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί. Δηλαδή χωρίς απειλές και επιθετικές ενέργειες και μόνο για τη μία και μοναδική διαφορά: τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η μέχρι στιγμής αποτίμηση της Συνόδου από την Αθήνα

Στην Αθήνα, παρ ότι είναι σαφές ότι θέμα κυρώσεων δεν πρόκειται να τεθεί στην πραγματικότητα πριν από τον Δεκέμβριο, αποτιμούν ως θετικές τις αιχμηρές  τελεσιγραφικές δηλώσεις  της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας κατά της Τουρκίας.

Κυβερνητικά στελέχη, εξάλλου, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το Βερολίνο, το οποίο στην προηγούμενη Σύνοδο δεν ήθελε καν να ακούσει περί κυρώσεων και επιδόθηκε σε έναν πραγματικό αγώνα για να τις μπλοκάρει, συνεπικουρούμενο και από άλλες χώρες, τώρα ζητάει να υπάρξει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και «κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων».

Επιμένοντας, βεβαίως, παράλληλα στην αναγκαιότητα «άμεσου διαλόγου», παρότι αναγνωρίζει την απογοήτευση, ακόμα και τον θυμό, που υπάρχει στην Αθήνα και τη Λευκωσία, εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς.

Πάντως, η  Γερμανία επιδιώκει και σε αυτή τη Σύνοδο να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Σε αυτό συνέκλιναν οι τοποθετήσεις του Μάας και άλλων Γερμανών αξιωματούχων, αλλά και οι διαρροές από την γερμανική καγκελαρία ότι δεν υποβλήθηκε αίτημα για κυρώσεις στην Τουρκία.

Μια διάσταση που προκάλεσε αντιπαραθέσεις στην Αθήνα, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Τι θα αλλάξει σε μία εβδομάδα

Χθες,  ο Μάας επέμεινε και πάλι στην αναβολή της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε, αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα, και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ» είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Το τι περιμένουν να δουν σε μία εβδομάδα ο Μάας και η Μέρεκλ, ουδείς γνωρίζει.

Εκτός κι αν ευελπιστούν ότι για δεύτερη φορά ο Τούρκος πρόεδρος θα επικαλεστεί μηχανική βλάβη στα ερευνητικά σκάφη που έστειλε παρανόμως στην Ανατολική Μεσόγειο, μάλλον έχουμε υπερεκτιμήσει τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στο τιμόνι της ΕΕ…

Πηγή: economico.gr