Στο στόχαστρο δυτικών κολοσσών ο πλούτος 4,3 δισ. δολαρίων της Κίνας
An illuminated Allianz SE logo on the company’s offices at dawn in the La Defense business district in Paris, France, on Thursday, Jan. 21, 2021. The shift of jobs and assets to Paris after Brexit will accelerate this year, providing Europe with an opportunity to strengthen its own financial infrastructure, according to Bank of France Governor Francois Villeroy de Galhau. Photographer: Benjamin Girette/Bloomberg via Getty Images

Την είσοδό του στην κινεζική αγορά προσπαθεί να εξασφαλίσει ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz, που βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την συγχώνευση ή εξαγορά κινεζικών τραπεζών που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 4,3 τρις. δολαρίων, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συζητήσεις της ασφαλιστικής εταιρείας τους τελευταίους μήνες με μεγάλες κινεζικές τράπεζες όπως την Industrial Bank και την China CITIC Bank, έχει ως στόχο την είσοδο της εταιρείας σε μια τεράστια αγορά που διαχειρίζεται ένα σημαντικό μέρος του κινεζικού πλούτου.

Το έναυσμα από την κινεζική κυβέρνηση 

Ο γερμανικός κολοσσός, είναι ουσιαστικά μία από τις πολλές ξένες εταιρείες που από το 2019 προσπαθούν να εισέλθουν στην κινεζική αγορά. Το έναυσμα έδωσε η κινεζική κυβέρνηση όταν επέτρεψε εκείνη τη χρονιά σε ξένες εταιρείες να ιδρύσουν κοινοπραξίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε συνεργασία με κινεζικές τράπεζες.

Στο ρυθμό αυτό κινούνται ήδη η BlackRock, η Goldman Sachs και Barclays που έχουν ήδη εξασφαλίσει ή είναι πολύ κοντά, συνεργασία με κινεζικές τράπεζες με στόχο μια επικερδή αγορά τρισεκατομμυρίων.

Ο ανταγωνισμός για την εξαγορά μιας κινεζικής τράπεζας εντάθηκε φέτος, καθώς δεν έχουν απομείνει πολλές μεγάλες τράπεζες για να πάρουν οι ξένες εταιρείες καθώς η City bank έχει ήδη μπει στην αγορά.

Όσο για τις δύο τράπεζες που έχει βάλει στο στόχαστρο η Allianz, διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,8 τρισεκατομμυρίων γουάν (263,20 δισεκατομμύρια δολάρια) και 1,4 τρισεκατομμυρίων γουάν, αντίστοιχα, στα τέλη του 2021.

Το σχέδιο επέκτασης της Allianz στην Κίνα έρχεται καθώς η κινεζική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ευκαιρίες σε μια ευάλωτη οικονομία

Τα ιδιαίτερα σκληρά lockdown του κοροναϊού αλλά και η φούσκα στα ακίνητα απειλεί την εύρωστη μέχρι πριν από δύο χρόνια οικονομία, που έβλεπε τους δείκτες της να έχουν μόνο ανοδική πορεία και την ανάπτυξη να κατατάσσεται στις υψηλότερες του πλανήτη.

Σε αυτό άλλωστε ποντάρουν και οι δυτικοί μεγαλοεπενδυτές που προβλέπουν ότι μακροπρόθεσμα η Κίνα θα επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης.

Η Allianz GI, η οποία έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 578 δισεκατομμυρίων ευρώ θέλει να επεκταθεί και στην ασφαλιστική αγορά της Κίνας με την ίδρυση ενός ξένου ασφαλιστικού κολοσσού.

H μελέτη που έχει αναθέσει στην Mckinsey & Company αφορά μια αγορά 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ασφαλιστική εταιρεία έχει κάνει ήδη την είσοδό της στην κινεζική αγορά εξαγοράζοντας το 49% της China Pacific Insurance ενώ το σχέδιό της για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής επιχείρησης που της ανήκει εξ ολοκλήρου έρχεται μετά την αποτυχία της να εξαγοράσει το 100% της China Pacific Insurance.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr