ΕΝΦΙΑ αντικειμενικές

Μόλις χθες γράφαμε στο Economico.gr ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών άφηναν «ανοιχτό παράθυρο» για μείωση του ΕΝΦΙΑ. Και λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας  σε ραδιοφωνικό σταθμό επιβεβαίωσε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, να υπάρξει νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%». Παράλληλα η κυβέρνηση θα εξετάσει και το ενδεχόμενο κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 2022.

Την επόμενη εβδομάδα οι νέες αντικειμενικές

Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, που πιθανότατα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και  αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές σε 13.808 τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι σημαντικά αυξημένες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αυξηθεί ισόποσα και ο ΕΝΦΙΑ, αφού ο φόρος ακίνητων προσδιορίζεται και από μια σειρά παραμέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι  με το νέο σύστημα αντικειμενικών τιμών καλύπτεται πλέον το 98% της χώρας και οι αλλαγές αφορούν 13.808 ζώνες τιμών. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων προκύπτουν 165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών όπου οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Επίσης εντάσσονται στις αντικειμενικές τιμές 3.478 περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός του συστήματος. Από τις εντάξεις περιοχών στις αντικειμενικές αξίες προκύπτουν αυξήσεις 40% στις τιμές 133 περιοχών αλλά σημαντικές μειώσεις σε κάποιες άλλες ζώνες.

Πως θα επηρεάσουν οι νέες αντικειμενικές τον ΕΝΦΙΑ

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας  αύξηση η μείωση της τιμής ζώνης δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση ή μείωση του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας. Δηλαδή ο συντελεστής φόρου είναι ίδιος για περισσότερες από μία ζώνη.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ έχουν φθάσει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ και πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να έχει το 2021 και το 2022 αυξημένα έσοδα. Με δεδομένο ότι στο σύστημα εντάσσονται νέες περιοχές, άρα νέα έσοδα δικαίως κάποιοι αναμένουν μείωση του φόρου για κάποιες, τουλάχιστον, κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων.

Εξετάζεται η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα όπως προαναφέραμε εξετάζεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.. Σημειώνεται  ότι  ο συμπληρωματικός φόρος που βεβαιώθηκε το 2020 ξεπέρασε τα  631 εκατομμύρια  ευρώ, εκ των οποίων 352 εκατομμύρια  ευρώ πλήρωσαν τα φυσικά πρόσωπα και 272 εκατομμύρια  ευρώ οι επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι προθέσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα γίνουν γνωστές το ερχόμενο φθινόπωρο με την κατάρτιση του προϋπολογισμού και αφού έχουν υπάρξει σαφείς εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr