Συνεδριάζει στην Φρανκφούρτη η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συνεδριάζουν, σήμερα (Πέμπτη), στην Φρανκφούρτη και είναι πραγματικά ανοιχτό το ερώτημα αν θα αυξήσουν ξανά τα επιτόκια ή θα τα κρατήσουν σταθερά. Οι παρατηρητές της ΕΚΤ αξιολογούν τις πιθανότητες ως κάτι κοντά σε ένα τζάμπολ του μπάσκετ.

Σε αντίθεση με τους ομολόγους τους της Fed, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αυξήσουν τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έκαναν τα πάντα για να είναι ανοιχτοί σε κάθε ενδεχόμενο- κάτι άλλωστε που συμφώνησαν ρητά να κάνουν στην τελευταία τους συνεδρίαση τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός επιμένει

Οι συνθήκες αντανακλούν την εποχή που η παγκόσμια οικονομία αλλάζει,μια εποχή που οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν εμπιστεύονται ιδιαίτερα τα δικά τους μακροοικονομικά μοντέλα.

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι υποτονική, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων επιβραδύνουν τη ζήτηση και μειώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% και προβλέπεται να παραμείνει αυξημένος και το επόμενο έτος.

“Σφίγγες” οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ

Στα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της ΕΚΤ του Ιουλίου αναφέρεται ότι “επικράτησε ευρεία συμφωνία ότι, εν όψει της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα πρέπει ούτε να υπονοήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων ούτε να σηματοδοτήσουν ότι θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων ή ότι έχουν φτάσει στο μέγιστοόριό τους”. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετήρησαν κατά γράμμα αυτή τη δέσμευση.

Στην ομιλία της στο Τζάκσον Χόλε στα τέλη του περασμένου μήνα, για παράδειγμα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσέφερε μια εννοιολογική επισκόπηση των προκλήσεων για τη χάραξη πολιτικής σε έναν κόσμο διαταραχών της προσφοράς και υψηλότερων πληθωριστικών πιέσεων – αλλά ουσιαστικά σιώπησε για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Έτσι, σε αντίθεση με τη Fed, η ΕΚΤ δεν μας έδωσε ούτε μια “μυρωδιά” για τα σημερινά βήματά της σε ένα αμφίρροπο γενικά ματς για τα επιτόκια στην Ευρώπη. Και οι … κακεντρεχείς σχολιαστές βρήκαν την ευκαιρία να καρφώσουν την Κυρία Λαγκάρντ:

Αν δεν είσαι σίγουρη για το πού πηγαίνεις, είναι λογικό να μην λες στον κόσμο προς ποια κατεύθυνση θα στραφείς σήμερα…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr