Δύο τύπους τερατωδών βομβαρδιστικών, που έρχονται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και είχαν σχεδιαστεί για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων, έστειλαν πρόσφατα Ρωσία και ΗΠΑ στην περιοχή της Αρκτικής και πιο συγκεκριμένα στην Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Η περίεργη πτήση

Συγκεκριμένα, δύο τεράστια ρωσικά τακτικά βομβαρδιστικά Tu-160 απογειώθηκαν από τη βάση Ένγκελς στη δυτική Ρωσία και πραγματοποίησαν μια πτήση 6.000 μιλίων στα βόρεια της Ευρώπης, σε μια διαδρομή εντελώς ασυνήθιστη για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Τα δύο υπερηχητικά βομβαρδιστικά πέταξαν βόρια προς τον Αρκτικό Ωκεανό, εν συνεχεία δυτικά προς το Σβάλμπαρντ, νότια προς τη Νορβηγική Θάλασσα, ανατολικά κατά μήκος της νορβηγική ακτογραμμής και τελικά νότια πίσω στο Ένγκελς.

«Σήμα» από τη Ρωσία

Για όσους αναρωτιούνται γιατί η συγκεκριμένη πτήση, η απάντηση βρίσκεται στην απόφαση των ΗΠΑ να στείλει τέσσερα τακτικά βομβαρδιστικά Β-1Β από το Τέξας στη βάση Όρλαντ στη Νορβηγία, όπου βρίσκονται τα F-35 της σκανδιναβικής χώρας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πτήση των Tu-160 ήταν ένα «σήμα» από τη Ρωσία, ότι παρακολουθεί τις κινήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και μια «επόπτευση χώρου δράσης» των βομβαρδιστικών σε περίπτωση σύρραξης.

Ο «κόμβος» της Ισλανδίας

Τα Tu-160 έχουν την ικανότητα να χτυπήσουν με συμβατικά και πυρηνικά όπλα επίγειους στρατηγικούς στόχους και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτήση είχε ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα στο ΝΑΤΟ σχετικά με τις δραστηριότητές του στην Αρκτική.

Επίσης, η Μόσχα έχει συχνά εκφράσει τη δυσφορία της για το γεγονός ότι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις έχουν αναλάβει την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Ισλανδίας που έχει αρχίσει από το 2008 μετά από αίτημα του Ρέικιαβικ.

Μήνυμα με τα Β-1Β

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ στέλοντας τα Β-1Β στη Νορβηγία στέλνουν κι αυτές ένα μήνυμα στη Μόσχα ότι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών στον βορρά δεν θα γίνονται ιδιαίτερα ανεκτές, στο πλαίσιο της αλλαγής προσέγγισης της πολιτικής της Ουάσινγκτον έναντι της Ρωσίας υπό τη διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν στείλει και τα stealth βομβαρδιστικά Β-2 στην Ισλανδία, τονίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την στρατηγική σημασία της νησιωτικής χώρας για το ΝΑΤΟ.

Το γεγονός, πάντως, παραμένει ότι όλο και περισσότερα βομβαρδιστικά μαζεύονται στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης και την Αρκτική.

Πηγή: economico.gr