Ιράν drones

Η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένα στοιχεία για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Προς αναζήτηση στοιχείων για την εμπλοκή του Ιράν 

«Θα αναζητήσουμε συγκεκριμένα στοιχεία για την εμπλοκή (του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο)», σημείωσε ο Μπορέλ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Καμικάζι drone 

Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς τη νέα επίθεση στο Κίεβο σήμερα το πρωί από πλευράς Ρωσίας με καμικάζι drone αυτή τη φορά.

Το εν λόγω όπλο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του CNN, η Μόσχα το προμηθεύτηκε από το Ιράν μέσα στο καλοκαίρι και το χρησιμοποίησε σε επιθέσεις εναντίον του Κιέβου, της Βινίτσια, της Οδησσού, της Ζαπορίζια και άλλως πόλεων σε ολόκληρη την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ρωσία να εντείνει όλο και περισσότερο την χρήση τους.

Ζοζέπ Μπορέλ για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μπορέλ εξηγώντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα τις τελευταίες εβδομάδες σχολίασε: «δεν αναμένω κάποια κίνηση, είναι κρίμα διότι βρισκόμασταν πάρα πολύ κοντά».

Τυχόν επιπρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος του Ιράν δεν θα περιοριστούν στην καταχώριση σε μαύρη λίστα συγκεκριμένων προσώπων, σε περίπτωση που αποδειχτεί η ανάμειξη της Τεχεράνης στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Τότε δεν θα αφορά μόνο κάποια πρόσωπα εις βάρος των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr