Η πρόταση της Τουρκίας να διατηρήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ώστε να διαφυλάττει τη ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των υπολοίπων ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από τη χώρα, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πολύτιμο αεροδρόμιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Άγκυρα πρότεινε να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφαλείας του αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι», με στόχο να… καλοπιάσει την Ουάσινγκτον, δείχνοντας το καλό συμμαχικό της πρόσωπο, καθώς ο αερολιμένας της Καμπούλ αποτελεί σημαντικό στρατηγικό asset και παράλληλα, το κύριο σημείο εισόδου και εξόδου από τη χώρα για διπλωματικές και ανθρωπιστικές αποστολές.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, μαζί με τις υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση Αποφασιστική Στήριξη, από την ώρα που οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα. Και κάπου εδώ το πράγμα αρχίζει να περιπλέκεται.

Τι ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ

Η Άγκυρα ζητά από τις ΗΠΑ, αν τελικά οι δυνάμεις της παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, να τους παράσχει αεροπορική υποστήριξη για την ασφάλεια του αεροδρομίου, καθώς μετά την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ τίποτα δεν θα εμποδίζει τους Ταλιμπάν από το να πραγματοποιήσουν επίθεση στις εγκαταστάσεις, για παράδειγμα με όλμους, από μεγάλη απόσταση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων θα συναντηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξετάσουν τις εναλλακτικές, ωστόσο, όσο δεν υπάρχει συμφωνία της Τουρκίας με τους Ταλιμπάν το όλο σχέδιο είναι απλώς αδύνατο να υλοποιηθεί, λόγω του κολοσσιαίου ρίσκου ασφαλείας που εμπεριέχει.

Δεσμεύσεις

Θεωρητικά, ο Εντογάν και ο Μπάιντεν κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ωστόσο, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, γεγονός που οδηγεί αξιωματούχους στην Άγκυρα να αναζητούν σαφείς δεσμεύσεις από την Ουάσινγκτον, ώστε οι τουρκικές δυνάμεις να συνεχίσουν τη φύλαξη του αεροδρομίου.

Καθώς τα πράγματα παραμένουν ρευστά, το σχέδιο του Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται στον αέρα και ουδείς γνωρίζει ακόμα πώς θα εξελιχθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr