Ουγγαρία κονδύλια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει τη χρηματοδότηση για μέλη που παραβιάζουν τους δημοκρατικούς κανόνες του μπλοκ εξήγγειλε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ετήσια ομιλία της για πολιτική της Ένωσης, δημιουργώντας έτσι πολλά ερωτηματικά για το αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση στην Ουγγαρία που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς.

Περικοπή κονδυλίων για την Ουγγαρία 

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει προθεσμία μέχρι την επόμενη Τετάρτη για να προτείνει περικοπή κονδυλίων για την Ουγγαρία λόγω των νόμων για τις δημόσιες συμβάσεις που η εκτελεστική εξουσία με έδρα τις Βρυξέλλες έχει από καιρό καταγγείλει ότι τροφοδοτεί τη διαφθορά.

Το ουγγρικό φιορίνι και τα ομόλογα αποδυναμώθηκαν σήμερα μετά από ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ουγγαρία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αρνείται την κριτική της ΕΕ, αλλά ασκεί πίεση για εξασφάλιση κεφαλαίων για την προβληματική οικονομία του. Η Βουδαπέστη υποσχέθηκε τη δημιουργία μιας υπηρεσίας κατά της διαφθοράς και δήλωσε επανειλημμένα ότι ελπίζει σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάολος 

Ωστόσο, η Κομισιόν ήταν μέχρι στιγμής επιφυλακτική σχετικά με την επίθεση γοητείας, με πηγές να λένε ότι ο διάβολος ήταν στις λεπτομέρειες και η δυσπιστία είναι έντονη μετά από χρόνια σκληρών διαμάχων με τον Όρμπαν για τα δικαιώματα των μεταναστών και των γκέι, καθώς και για τα μέσα ενημέρωσης και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.

“Σήμερα όλοι βλέπουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε για τις δημοκρατίες μας. Κάθε μέρα”, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους Ευρωπαίους νομοθέτες. «Είναι καθήκον και ο πιο ευγενής ρόλος της Επιτροπής μου να προστατεύει το κράτος δικαίου».

Διαφθορά

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Επιτροπή θα πιέσει για να συμμορφώσει χώρες όπως η Πολωνία που υπονομεύουν τη δικαστική ανεξαρτησία και θα σταματήσει τη ροή κεφαλαίων της ΕΕ σε εκείνες που υπονομεύουν τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αρχές.

«Θα ήθελα να εστιάσω στη διαφθορά, σε όλα τα πρόσωπά της», είπε. Η Ουγγαρία είχε παρατυπίες σχεδόν στο 4% των δαπανών της για κονδύλια της ΕΕ το 2015-2019, σύμφωνα με τον οργανισμό καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ OLAF, το υψηλότερο μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ μακράν.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr