Στον κλάδο των αρτυμάτων (μουστάρδες, ketchup, μαγιονέζες κ.α.) εισέρχεται η Μινέρβα με την απόκτηση της Mediterranean Foods

Στον κλάδο των αρτυμάτων (μουστάρδες, ketchup, μαγιονέζες κ.α.) εισέρχεται η Μινέρβα με την απόκτηση της Mediterranean Foods, σε εφαρμογή της στρατηγικής επέκτασης που εφαρμόζουν οι νέοι της μέτοχοι.

Χθές ανακοινώθηκε πως η ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργική, την οποία εξαγόρασε fund του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου προ διετίας προχώρησε στην κίνηση αυτήνπέκτασης έπειτα απ’ την απόκτηση του εργοστασίου τομάτας στη Γαστούνη απ’ την Unilever μαζί με το σήμα Pummaro.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποκτά καταστατική πλειοψηφία 2/3 της Mediterranean Foods και το υπόλοιπο ποσοστό αγοράζουν οι βασικοί της μέτοχοι. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ελέγχεται από το fund Diorama του Δημήτρη Δασκαλόπουλου (φωτ.) και με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν το EOS, fund του Απόστολου Ταμβακάκη και το Ellikonos 2 SCA Sicar, με partners τους Παντελή Παπαγεωργίου και Tάκη Σολωμό.

Το νέο σχήμα αξιοποιεί την ιστορία της Μινέρβα με παρουσία πάνω από 116 χρόνια στην αγορά και χτίζει μεθοδικά χαρτοφυλάκιο ελληνικών προϊόντων ενισχύοντας παράλληλα την ελληνική παραγωγή. Εξάλλου σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στον τομέα των τροφίμων με brands όπως Χωριό, ΤΟΠ, Φαστ, Benecol, με γκάμα προϊόντων στα βιολογικά προϊόντα και λειτουργικά τρόφιμα. Διαθέτει επίσης σημαντική παρουσία στα τοματικά προϊόντα, αφού πέρα από το Χωριό, που παράγει η Damavand,  συμφερόντων του Diorama, απέκτησε πρόσφατα και τα σήματα Pummaro και Pelargos από την ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas.

Μέσω της συμφωνίας με την Mediterranean Foods προσθέτει δύο ακόμη αναγνωρίσιμα σήματα στο χαρτοφυλάκιό της, τα Brava και Delicia, καθώς και μονάδα παραγωγής στο Λεωνίδιο Αρκαδίας δυναμικότητας 1.600 τόνων, η οποία προσφέρει δυνατότητες συνεργιών με μονάδες που παράγουν άλλα σήματα της εταιρείας.

Αυτή αφορά την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Mediterranean Foods AE του επιχειρηματία Απόστολου Σαλάκου, η οποία παράγει αρτύματα με δύο εμπορικές μάρκες, τα Brava και Delicia. Επιπλέον η ΜΙΝΕΡΒΑ αποκτά τη μονάδα παραγωγής της Mediterranean Foods στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, ένα σύγχρονο εργοστάσιο επιφάνειας 5.200 τ.μ. όπου παράγονται τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες και σάλτσες) που απευθύνονται τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά τροφίμων.

Σημειώνεται πως στο μετοχολόγιο της Mediterranean Foods ΑΕ έως πέρυσι είχε παρουσία και η Μέλισσα Κίκιζας, την οποία όμως και είχε ρευστοποιήσει. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα οι δύο εταιρείες φέρεται να διακανόνισαν τη μεταξύ τους δικαστική διαμάχη για οφειλή 1,63 εκατ. ευρώ που η δεύτερη φερόταν να έχει στην πρώτη.

Σε κάθε περίπτωση η εξαγορά της Mediterranean Foods αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της ΜΙΝΕΡΒΑ στο στόχο που έχει θέσει ο νέος μέτοχος για τη δημιουργία ενός ομίλου εταιρειών με διευρυμένη ομπρέλα προϊόντων διατροφής.

Η εταιρεία Mediterranean Foods ΑΕ ιδρύθηκε το 1987 και σήμερα διαθέτει περίπου 100 κωδικούς προϊόντων σε συσκευασίες retail και food service, με την επωνυμία BRAVA και DELICIA, ενώ η παραγωγή της ανέρχεται σε 1.600 τόνους. Οι πωλήσεις της το 2019, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 400.000 ευρώ. Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε το 2019 σε 28,58% και το περιθώριο EBITDA σε 12,94%.

Η κυρία Χρύσα Μπόνου, Γενική Διευθύντρια της ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων, ανέφερε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι που υποδεχόμαστε τα προϊόντα της Mediterranean Foods στη μεγάλη οικογένεια της ΜΙΝΕΡΒΑ, και εμπλουτίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας με νέα εμπορικά σήματα και νέες κατηγορίες προϊόντων. Αντλώντας έμπνευση από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μας, συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε και να επενδύουμε στην ελληνική παραγωγή, να στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια και την ελληνική κοινωνία».

Η ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, με ιστορία και εμπειρία σχεδόν 120 χρόνια, είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας στον τομέα των τροφίμων.Με ισχυρά brand names όπως το Μινέρβα, το Χωριό, το ΤΟΠ, το Φαστ, το ΣΑΒΟΪ, το Pummaro, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο που εκτείνεται από το ελαιόλαδο και τα τυροκομικά προϊόντα σε προϊόντα ξιδιού, τομάτας, βιολογικά προϊόντα και λειτουργικά τρόφιμα, που καλύπτουν τις όλο και πιο απαιτητικές διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr