Ανάπτυξη 4,2% για το 2021 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ωστόσο, θέτοντας ως προϋπόθεση για την επίτευξή της το να ανοίξει η αγορά από τον Ιανουάριο και να μην ξανακλείσει.

Αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς

Μιλώντας στο «Money Review» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί επιτυχώς μέχρι τα μέσα του 2021, αλλά και καθησυχαστικός ως προς τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων στήριξης για την καταπολέμηση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «τα μέτρα αυτά να αποσυρθούν όταν θα αρχίσει η ανάπτυξη».

Ο κ. Στουρνάρας δεν έδειξε να ανησυχεί για την προοπτική του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας αντιθέτως ότι έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί κι άλλο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Παράλληλα, εξέφρασε την προσδοκία οι μειώσεις φόρων και εισφορών -όχι απλώς να μην κατεβάσουν ταχύτητα αλλά- να επεκταθούν και μετά το 2021.

Χειρότερη η κρίση του 2015

Σχετικά με το ζήτημα της μειωμένης κατανάλωσης λόγω καραντίνας, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 13 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα και ζήτησε ένα μέρος τους να μετουσιωθεί σε κατανάλωση όσο θα μειώνεται ο φόβος μπροστά στον ιό.

Κληθείς να συγκρίνει την κρίση του 2020 με την κρίση του 2015, τοποθετήθηκε χωρίς δεύτερες σκέψεις: «Η κρίση του 2015 ήταν πολύ μεγαλύτερη και σοβαρότερη, διότι ήταν δικής μας κατασκευής. Η σημερινή κρίση είναι παγκόσμια, συμμετρική και παροδική. Δεν θα αφήσει σημάδια στην ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με την κρίση του 2015 η οποία άφησε κόστος».

Εισροή χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ Στουρνάρας δήλωσε ότι «η πανδημία ανατρέπει τα σχέδια προσθέτοντας 8-10 δισ. στο απόθεμα. Σήμερα οι τράπεζες φοβούνται να δανείσουν. Είμαστε έτοιμοι για ειδική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού (ΑMC)», ενώ για το Ταμείο Ανάκαμψης εκτίμησε ότι θα υπάρξει εισροή χρημάτων από τη νέα χρονιά, κάνοντας λόγο για «2,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,3 δισ. ευρώ σε δάνεια».

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η νομισματική πολιτική θα είναι επεκτατική και οι συνθήκες ρευστότητας για την Ελλάδα ευνοϊκές, μέχρι και το 2023 τουλάχιστον. «Απέχουμε πολύ από τον στόχο για πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κοντά στο 2%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα είναι φέτος αρνητικός, στο -1,1%», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Πηγή: economico.gr