Στουρνάρας ανάπτυξης

Ανεβάζει σημαντικά τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% (από 3,2% που εκτιμούσε πριν), ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2023 στο 2,8%.

Τουρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης 

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας οι καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό αλλά και τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και στο φαινόμενο της “καταπιεσμένης ζήτησης”.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, παρόλο που οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΑΕΠ βελτιώνουν σημαντικά την εικόνα του Δημοσίου Χρέους, καθώς μειώνεται το ποσοστό του.

Όμως ο συνδυασμός αύξησης επιτοκίων και αύξησης των τιμών ενέργειας ενδεχομένως θα οδηγήσει την οικονομία της ευρωζώνης το 2023 πιο κοντά στο δυσμενές σενάριο παρά στο λεγόμενο σενάριο βάσης. Σε κάθε περίπτωση όμως η Ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι συγκριτικά θα παραμείνει σε καλύτερη θέση χάρη στις αυξημένες εισροές από το RRF, αλλά και στη μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση.

Επιτακτικός ο στόχος απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας 

Παρά ταύτα στις συνθήκες αυτές όπως είπε ο κ. Στουρνάρας γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός ο στόχος απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ιδιαίτερους κινδύνους προκαλεί στους Ισολογισμούς των τραπεζών ο συνδυασμός της αύξησης των επιτοκίων και η επιδείνωση της ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού (δάνεια). Αναγνώρισε ωστόσο ότι οι τράπεζες ωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων.

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής σταδιακά και με ευελιξία, μέχρι τα επιτόκια να επανέλθουν στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο ή και υψηλότερο αυτού.

Χρ. Σταϊκούρας: Στο 5,3% η ανάπτυξη για το 2022

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η ανάπτυξη για φέτος αναμένεται πλέον στο 5,3%, έναντι της αρχικής εκτίμησης για 3,1%, ενώ την ίδια περίοδο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1%.

Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, “στην ‘καρδιά’ της ενεργειακής κρίσης, η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr