Η ΕΚΤ δεν θα έχει αρκετά στοιχεία ώστε να αποφασίσει μείωση των επιτοκίων πριν τον Ιούνιο, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει αρκετά στοιχεία ώστε να αποφασίσει μείωση των επιτοκίων πριν τον Ιούνιο, παρότι ο πληθωρισμός φαίνεται ότι αποκλιμακώνεται προς τον στόχο του 2% φέτος, όπως δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του από τη Γάνδη όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου EUROFI 2024.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ εκτίμησε ότι μια απόφαση για χαλάρωση τον Απρίλιο θα ήταν επιλογή μόνο εάν μας εκπλήξουν τα νέα στοιχεία, προσθέτοντας ότι οι policymakers θα διασφαλίσουν ότι δεν προβαίνουν σε πρόωρες κινήσεις και δεν θα διακινδυνεύσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, νωρίτερα από ότι αναμένετο μέχρι τώρα. «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι θα φτάσουμε το 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους», δήλωσε .

«Η τελευταία επιβράδυνση των μισθών δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου – άρα τον Ιούνιο», επισήμανε.

Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες και οι αξιωματούχοι της έχουν αρχίσει να γίνονται πιο εκδηλωτικοί σχετικά με το πού βλέπουν να κατευθύνονται τα επιτόκια φέτος. Ως επί το πλείστον, η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν η πρώτη μείωση θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο – αν και ορισμένοι έχουν επίσης εκφράσει τις προτιμήσεις τους για νωρίτερη ή μεταγενέστερη δράση.

Σε δεύτερο πλάνο βρίσκεται ο ρυθμός μείωσης του κόστους δανεισμού και που προβλέπεται να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια μακροπρόθεσμα. Πάντως, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής προσέγγισης της νομισματικής χαλάρωσης.

«Η μετακίνηση προς το ουδέτερο επιτόκιο θα πάρει χρόνο», είπε. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα ώστε να κινηθούμε με μεγαλύτερα βήματα από τις 25 μονάδες βάσης. Θα περίμενα να φτάσουμε σε ουδέτερα επίπεδα – γύρω στο 2% – προς το τέλος του επόμενου έτους», πρόθεσε.

Σχετικά με τους μισθούς, δήλωσε ανήσυχος για τον ρυθμό αύξησης κατά 4%, αλλά εκτίμησε ότι «οι εταιρείες χρησιμοποιούν την αύξηση του συνολικού κόστους για να καθορίσουν τα περιθώρια κέρδους και αυτά είναι χαμηλότερα». Σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, είπε ότι «δεν είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, όπως προβλεπόταν προηγουμένως. Πιθανότατα δεν θα το κάνει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr