Ο κυριακάτικος «ελβετικός γάμος» μεταξύ της Credit Suisse και της UBS και η συντονισμένη στήριξη της ρευστότητας του δολαρίου από τις Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, της Αγγλίας, Ιαπωνίας κι Ελβετίας πριν το άνοιγμα των αγορών της Ασίας δεν κατάφερε να πείσει – τουλάχιστον προσώρας – τις αγορές.

Οι ασιατικές αγορές άνοιξαν «στο κόκκινο» ενώ σημαντικά ήταν τα σκαμπανεβάσματα και στις ευρωαγορές, οι οποίες το μεσημέρι της Δευτέρας φάνηκε να ανακάμπτουν.

«Εξαϋλώθηκαν» 17 δισ. της Credit Suisse

Μεγάλες αναταράξεις όμως έχουν προκληθεί και στην αγορά ομολόγων.

Η πώληση της Credit Suisse στην ελβετική UBS προκάλεσε ένα μεγάλο σοκ στους κατόχους ομολόγων, καθώς η ελβετική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε ότι τα ομόλογα της πρώτης – αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων – θα αποτιμηθούν στο μηδέν.

Έτσι, μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων είναι οι επενδυτές στα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1. Οι εν λόγω επενδυτές χάνουν όλα τα χρήματά τους δημιουργώντας μια «καταιγίδα» 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής αντανακλά την επιθυμία των αρχών να δουν τους ιδιώτες επενδυτές να «μοιράζονται τον πόνο» από τα προβλήματα της Credit Suisse.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι η κίνηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια ανατρεπτική ανατιμολόγηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Η αγορά για τα νέα ομόλογα AT1 πιθανότατα θα παγώσει και το κόστος της επικίνδυνης τραπεζικής χρηματοδότησης αναμένεται να εκτιναχθεί υψηλότερα, δεδομένου ότι η ρυθμιστική απόφαση έπιασε ορισμένους πιστωτές απροετοίμαστους, λένε οι traders.

Tι λέει ο Γιάννης Στουρνάρας

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις στην Ελβετία δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες διαθέτουν σημαντική ρευστότητα και επαρκή κεφάλαια.

«Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή βάση και επαρκή ρευστότητα. Οι αρμόδιες αρχές είναι πολύ σοφότερες σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια κατά την προηγούμενη κρίση, συνεπώς είμαστε έτοιμοι, έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας, ώστε να παρέμβουμε, αν χρειαστεί. Ωστόσο, πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι ανθεκτικό» διαβεβαίωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο κ Στουρνάρας ανέφερε ότι η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μικρή σήμερα. Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» υποστήριξε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι τράπεζες διαθέτουν πλέον τριπλάσια κεφάλαια σε σχέση με αυτά που είχαν πριν από μία δεκαετία, επίσης έχουν καλύτερους δείκτες ρευστότητας και οι εποπτικές αρχές είναι πολύ πιο σοφές σήμερα.

«Είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής»

Για το θέμα των επιτοκίων προέβλεψε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περάσει πλέον στο παρελθόν. «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το κούρεμα των ομολόγων AT1 της Credit Suisse, o κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη ήταν μια εμπορική συμφωνία στην Ελβετία. Δεν ήταν εξυγίανση. Επομένως πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι ελβετικές αρχές αντέστρεψαν τη σειρά επιμερισμού των ζημιών. Κατά την άποψή μου, και αυτή είναι απλώς η άποψη ενός εξωτερικού παρατηρητή, αυτό που πρυτάνευσε στην προκειμένη περίπτωση ήταν το γενικότερο όφελος, το κοινό όφελος, και έπρεπε να συνάψουν μια συμφωνία, κάτι που έκαναν με επιτυχία».

Δεν κινδυνεύουν οι ελληνικές καταθέσεις

Η επίδραση των όσων συμβαίνουν διεθνώς μπορεί να μην εξαντλείται και να μην αγγίζει τις καταθέσεις, όμως μπορεί να αγγίξει τη χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας και την ανάπτυξη. Δηλαδή, πέρα από τις εγγυήσεις των καταθέσεων, χρειάζονται και άλλα εργαλεία οι τράπεζες.

Ωστόσο, οι ελληνικές καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, τουλάχιστον το 70%, καθώς, βάσει, νόμου, όλες οι καταθέσεις μέχρι τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά πιστωτικό ίδρυμα είναι εγγυημένες.

Ως προς τα «κόκκινα δάνεια», αυτά έχουν σήμερα απομειωθεί όμως ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων «παραμονεύουν». Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν νέα κόκκινα δάνεια 1,4 δισ. ευρώ φέτος. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, καθώς είναι τα πιο «ευαίσθητα» στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr