Στρατηγική στιγμή για επενδύσεις

του Νίκου Παπαθανάση

Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και υποψήφιου Βουλευτή ΝΔ στον Βόρειο Τομέα Β1 της Αθήνας — 

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πρωτοφανείς κρίσεις σημάδεψαν την παγκόσμια κοινότητα αλλά και την Ελλάδα. Ο κόσμος ήρθε αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, με έναν πόλεμο εντός των συνόρων της Ευρώπης και με μια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που μείωσε ραγδαία το διαθέσιμο εισόδημα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αβεβαιότητα για το αύριο. Σε αυτό το, κατά γενική ομολογία, ρευστό σκηνικό, η κυβέρνησή μας κατάφερε να διατηρήσει την χώρα σε ένα σταθερό μονοπάτι ανάπτυξης και να βάλει τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο.

Σε επίπεδο οικονομίας, τα μεγέθη βελτιώθηκαν αισθητά και η πολιτική σύνεσης και συνέπειας που ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε στο να έχουμε σήμερα χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρώπης, παρά τις εντονότατες πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται διεθνώς.Το 2022 δε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του Α.Ε.Π. σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του Α.Ε.Π. Κατά το ίδιο διάστημα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ ενώ το χρέος γενικής κυβέρνησης έκανε βουτιά 23 ποσοστιαίων μονάδων, κλείνοντας στο 171,3% από 194,6%. Είχαμε δηλαδή την μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη

Μέσα από αυτή τη χρηστή διαχείριση, η οικονομία μας έχει καλύτερη απόδοση από την αναμενόμενη – το 2021 η ανάπτυξη ήταν της τάξης του 8,4%, το 2022 έφτασε στο 5,6%, ποσοστό διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ το 2023 αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Παράλληλα, η ανεργία έχει υποχωρήσει κατά περίπου7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019 και οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τα 4 εκατ.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει μεταξύ άλλων σε 12 αναβαθμίσεις από ξένους οίκους την τελευταία τριετία, με την χώρα να βρίσκεται πλέον ένα σκαλοπάτι πριν την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οδήγησαν στο να καλυφθεί το σοβαρό επενδυτικό κενό που παρατηρήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διακόπτοντας έτσι τον φαύλο κύκλο αποεπένδυσης και υπανάπτυξης στον οποίο είχε μπει η Ελλάδα.

Με αυτή την οικονομικά φιλελεύθερη πολιτική, η οποία περιελάμβανε από μείωση φόρων έως και τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την άρση χρόνιων αγκυλώσεων, εμπνεύσαμε εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα και επιτύχαμε ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ενώ είδαμε και εταιρείες κολοσσούς όπως οι Microsoft, Amazon, Pfizer, Google και πολλές άλλες να κατευθύνουν τα επενδυτικά τους κεφάλαια εδώ, ενισχύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Μόνο το 2022 οι επενδύσεις έφτασαν τα 26,7 δισ. ευρώ, οι ξένες επενδύσεις τα 7,22 δισ. ευρώ έναντι 3,36 δισ. ευρώ το 2018 και οι εξαγωγές τα 54,89 δισ. ευρώ έναντι 33 δισ. το 2018 ευρώ.

Η επενδυτική δραστηριότητα όμως δεν σταματά εδώ. Αναμένεται να κορυφωθεί προσεχώς, κατά τις επικείμενες εκλογές. Μόνο που τότε, οι πολίτες θα κληθούν να αναλάβουν τον ρόλο του “επενδυτή στο μέλλον”, υπερψηφίζοντας την υπεύθυνη, οικονομικά αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που διατηρεί σταθερή πορεία στην ανάπτυξη και την ευημερία και καταψηφίζοντας ένα μέλλον υποθηκευμένο στις γενικόλογες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες, όπως απέδειξε η ιστορία, κοστίζουν πολύ ακριβά στη χώρα και τους πολίτες της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr