Καπιτώλιο εθνοφουρά
Hundreds of National Guard troops hold inside the Capitol Visitor’s Center to reinforce security at the Capitol in Washington, Wednesday, Jan. 13, 2021. The House of Representatives is pursuing an article of impeachment against President Donald Trump for his role in inciting an angry mob to storm the Capitol last week. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Ο στρατός έχει κυριολεκτικά κατασκηνώσει στο Καπιτώλιο, οι εικόνες που έρχονται από την Ουάσιγκτον είναι πρωτόγνωρες, και η Αμερική δίνει τραυματική μάχη περιφρούρησης της δημοκρατίας από τον τραμπισμό κατά την συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του αμερικανού προέδρου.

Η ψηφοφορία για την παραπομπή Τραμπ σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης αναμένεται γύρω στις 10 ώρα Ελλάδος. Η ευρεία πλειοψηφία των Δημοκρατικών στην Βουλή προδικάζει άνετη υπερψήφιση της πρότασης, ωστόσο ο φόβος που προκάλεσε η εισβολή της 6ης Ιανουαρίου έχει προκαλέσει μέτρα ασφαλείας που σοκάρουν.

Καπιτώλιο στρατός 1

Καπιτώλιο στρατός 2

H εθνοφρουρά έχει στρατοπεδεύσει μέσα στο Καπιτώλιο

Εκατοντάδες μέλη της εθνοφρουράς έφθασαν από νωρίς στο κτίριο του Καπιτωλίου προκειμένου να ενισχύουν στην ασφάλεια των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία είναι αποκαλυπτικές με εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες της Εθνοφρουράς να έχουν στρατοπεδεύσει εντός του ιστορικού κτιρίου – ακόμη και να κοιμούνται με τις στολές στολές παραλλαγής στους διαδρόμους του Καπιτωλίου.

Καπιτώλιο στρατός 4

Καπιτώλιο στρατός 5

Το άρθρο μομφής κατά του Τραμπ βασίζεται στην κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση οπαδών του εναντίον του Καπιτωλίου, αλλά πέραν των Δημοκρατικών υπάρχουν και τουλάχιστον πέντε βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που έχουν ταχθεί υπέρ της παραπομπής του.

Εάν, όπως όλα δείχνουν, υπερψηφιστεί η μομφή, ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει απόψε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία που θα έχει παραπεμφθεί δύο φορές από το Κογκρέσο με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Καταπέλτης κατά Τραμπ η Πελόζι

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόζι, κατά την ομιλία της είπε πως όσοι επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν πατριώτες, αλλά «εγχώριοι τρομοκράτες» που ωθήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτοί οι εξεγερμένοι δεν ήταν πατριώτες. Ήταν εγχώριοι τρομοκράτες και πρέπει να επικρατήσει η δικαιοσύνη» δήλωσε η Πελόζι.

«Αλλά δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά. Τους έστειλαν εδώ, τους έστειλε ο πρόεδρος» για να πολεμήσουν.

Η Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε τον Τραμπ κίνδυνο για τη χώρα. «Γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτή την ένοπλη εξέγερση εναντίον της χώρας. Πρέπει να φύγει, αποτελεί κίνδυνο για το έθνος που όλοι αγαπάμε».

Πρόσθεσε, δε, ότι ο Τραμπ «επανειλημμένα» είπε ψέματα για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου και αμφισβήτησε τη δημοκρατία. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος πρέπει να καταδικαστεί από τη Γερουσία, μια συνταγματική λύση που θα διασφαλίσει ότι η δημοκρατία θα είναι ασφαλής από αυτόν τον άνθρωπο».

Πηγή: economico.gr