Ερντογάν κλοιός

Η ευθυγράμμιση της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ για την κατασκευή ισραηλινού αγωγού στην Ευρώπη, αλλά και και η ισχυρή συμμαχία του Eastmed Gas Forum, το οποίο, εκτός από τις παραπάνω χώρες περιλαμβάνει επίσης την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά όχι την Τουρκία, εντείνουν τον εκνευρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα JERUSALEM POST, παρά τις έντονα επικριτικές κατηγορίες που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα προς το Ισραήλ, ο Τούρκος πρόεδρος, προσκαλεί τώρα, μέσω του συνεργάτη του υπουργού Εξωτερικών, τον  Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Yuval Steinitz σε επίσημη διάσκεψη, που χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση τον Ιούνιο, η οποία θα είναι η υψηλότερη διπλωματική επίσκεψη μεταξύ των χωρών εδώ και χρόνια.

Επιβεβαιώνει την πρόσκληση το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι ζητήθηκε από τον Steinitz να συμμετάσχει στο συνέδριο με τίτλο «Καινοτόμος Διπλωματία: Μια νέα εποχή, νέες προσεγγίσεις», που διοργανώνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Amichai Stein του τηλεοπτικού σταθμού KAN.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα JERUSALEM POST (αρθρογράφος LAHAV HARKOV), με τίτλο  «Η Τουρκία προσκαλεί τον Steinitz για επίσκεψη υψηλού επιπέδου μετά από χρόνια», και υπότιτλο «Ωστόσο, ο Erdogan και άλλοι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κάνει ανοίγματα φιλίας προς το Ισραήλ τον περασμένο χρόνο και η πρόσκληση του Steinitz στη διάσκεψη είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση” γράφει τα εξής ”

“Ο Ισραηλινός υπουργός θα είναι ο πρώτος που θα επισκεφθεί την Τουρκία μετά την ανάκληση του πρέσβη της στο Ισραήλ το 2018.

Η Τουρκία φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς, το κόμμα AKP του Erdogan έχει συγκρίνει το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία και καταδικάζει την «κατοχή» του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων, παρά τη δική της παράνομη κατοχή στη Bόρεια Κύπρο, τη Bόρεια Συρία και τη δίωξη των Κούρδων.

Τα απονενοημένα ανοίγματα του Ερντογάν προς το Ισραήλ

Ωστόσο, ο Erdogan και άλλοι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κάνει ανοίγματα δημοσίως προς το Ισραήλ τον περασμένο χρόνο και η πρόσκληση του Steinitz στη διάσκεψη θεωρείται ένα ακόμη βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Άγκυρα επέλεξε πιθανώς να προσκαλέσει τον Steinitz αντί άλλων υπουργών λόγω των ζητημάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ έχει ευθυγραμμισθεί με την Ελλάδα και την Κύπρο, επιδιώκοντας να κατασκευάσει αγωγό από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

Επιπλέον, το Ισραήλ είναι ιδρυτικό μέλος του Eastmed Gas Forum, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιορδανία αι την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά όχι την Τουρκία.

Τον περασμένο μήνα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε σε προεκλογική εκδήλωση ότι το Ισραήλ «βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τουρκία» για το φυσικό αέριο, αλλά το Γραφείο του Πρωθυπουργού αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια (σ.σ. Netanyahu εννοούσε την αντικατάσταση των πετρελαιοκινητήρων των πλοίων με αυτούς φυσικού αερίου, ώστε να αποφεύγονται οι οικολογικές καταστροφές από διαρροές).

Οι όροι της Άγκυρας για την αλλαγή της πολιτικής της έναντι του Ισραήλ

Ο Çavuşoğlu έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα επανεκτιμήσει την κατάσταση των σχέσεών της με το Ισραήλ εάν μια νέα ισραηλινή κυβέρνηση αλλάξει την πολιτική της, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία έχει προσκαλέσει υψηλόβαθμους πολιτικούς από όλο τον κόσμο στο διήμερο συνέδριο στην Αττάλεια, καθώς επίσης ακαδημαϊκούς, προσωπικότητες μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιχειρηματίες και διανοούμενους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διέψευσε αναφορές για αποστολή πρέσβη στο Ισραήλ: «Αν θέλαμε να τοποθετήσουμε πρέσβη στο Ισραήλ, θα το λέγαμε ανοιχτά. Δεν έχουμε λάβει τέτοια απόφαση».

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από την ιστοσελίδα JERUSALEM POST (αρθρογράφος LAHAV HARKOV)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr