Σε έξαιρετικά δύσκολη κατάσταση τελεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί εναγωνίως να σπάσει την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του, καθώς τα γειτονικά κράτη συνασπίζονται εναντίον του.

Σε μια κίνηση που έχει μεγάλη συμβολική αξία, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα του προκαλέσει νέα προβλήματα, ο Ερντογάν διέταξε τηλεοπτικά κανάλια με έδρα την Κωνσταντινούπολυ, που σχετίζονται με την «Μουσουλμανική Αδελφότητα», να σταματήσουν αμέσως να μεταδίδουν αρνητικά μηνύματα για την Αίγυπτο.

Κίνηση καλής θέλησης

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου το Κάιρο κατέστησε σαφές στην Άγκυρα ότι απαιτεί έργα και όχι μόνο λόγια, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, που από το 2013 βρίσκονται στο ναδίρ, όταν το πραξικόπημα του αλ Σίσι ανέτρεψε τον πρόεδρο της χώρας και σύμμαχο του Ερντογάν, Μοχάμεντ Μόρσι.

Από τότε η Αίγυπτος έχει κατατάξει τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» στις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ η Τουρκία παρείχε καταφύγιο σε μέλη της οργάνωσης που έφυγαν από την Αίγυπτο, καθώς το ΑΚΡ είχε υποστηρίξει την κυβέρνηση Μόρσι.

Η εντολή της Τουρκίας

Σύμφωνα με το Al Arabiya, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε εντολή σε τρία τηλεοπτικά δίκτυα της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» (El Sharq TV, Watan TV, Mekameleen) να σταματήσουν αμέσως -επί ποινή ακόμα και άρσης της αδείας τους- να σταματήσουν να προβάλλουν πολιτικές εκπομπές που ασκούν κριτική στην Αίγυπτο.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν επιδιώκει να στείλει μήνυμα καλής θέλησης προς τον αλ Σίσι, ώστε να επιταχυνθούν οι διπλωματικές επαφές Τουρκίας-Αιγύπτου και να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει αντίδραση από τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» που ως τώρα στηρίζει τον Ερντογάν.

Πηγή: economico.gr