Σε μία κίνηση που προκαλεί τεκτονικές αλλαγές στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, η Google ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να σταματήσει να πουλάει διαφημίσεις στηριγμένες στο ιστορικό αναζητήσεων των χρηστών της και ότι θα σταματήσει να παράγει εργαλεία που θα παρακολουθούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της στις διάφορες υπηρεσίες της.

Τεράστια αλλαγή

Ήδη, η Google είχε αναγγείλλει ότι θα αποσύρει την υποστήριξη cookies τρίτων στον Chrome, τον πιο δημοφιλή browser στον κόσμο, ουσιαστικά σκοτώνοντας το βασικό εργαλείο συγκέντρωσης δεδομένων των χρηστών για χρήση για στοχευμένες διαφημίσεις. Ωστόσο, η νέα ανακοίνωσή της αλλάζει πλήρως το τοπίο της διαδικτυακής διαφήμισης και το μοντέλο πολλών εταιρειών.

Εξηγώντας την απόφαση, ο αρμόδιος της Google για ζητήματα προστασίας δεδομένων στον τομέα της διαφήμισης, Ντέιβιντ Τέμκιν δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει να δεχόμαστε να μας παρακολουθούν στο διαδίκτυο για τα οφέλη της στοχευμένης διαφήμισης. […] Και οι διαφημιστές δεν χρειάζεται να παρακολουθούν τους χρήστες για να επιτυγχάνουν στην ψηφιακή διαφήμιση».

Νέο μοντέλο/εργαλεία

Εξήγησε δε ότι το μοντέλο που θα υιοθετηθεί θα περιλαμβάνει εργαλεία που θα συγκεντρώνουν στοιχεία από ομάδες χρηστών και ότι από τον κάθε χρήστη ξεχωριστά και θα τα επεξεργάζονται προκειμένου να πουλούν διαφήμιση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εργαλεία από τρίτους δεν θα γίνονται ανεκτά από τις κυβερνήσεις, ούτε αποτελούν βιώσιμο μοντέλο.

Φυσικά, μια εξήγηση για την αλλαγή αυτή είναι ότι η Google βρίσκεται στο στόχαστρο της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για τις πρακτικές της όσον αφορά στη συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων των χρηστών των υπηρεσιών της. Οπότε, επιχειρεί να προλάβει κυρώσεις, δείχνοντας καλή πίστη και εφαρμόζοντας μόνη της πιο αυστηρούς κανόνες στην προστασία των δεδομένων των χρηστών.

Πηγή: economico.gr