Την απόσυρση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιοριστούν τα φυτοφάρμακα στις αγροτικές καλλιέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροτείνει τώρα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με στόχο να κατευνάσει τις μαζικές διαμαρτυρίες των αγροτών σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο, βεβαίως και στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σήμερα, η κα Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο του αγροτικού τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση της ίδιας για τον SUR – τον Κανονισμό για την Αειφόρο Χρήση των Φυτοφαρμάκων – που είχε στόχο να μειώσει τους κινδύνους των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σε μια στροφή 180 μοιρών στην επιδιωκόμενη στρατηγική της Κομισιόν, η επικεφαλής της, είπε πως επειδή η πρόταση SUR έχει γίνει σύμβολο πόλωσης και δεν υπάρχει πλέον πρόοδος ούτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πλέον θα προτείνει την απόσυρση της πρότασης. “Αλλά φυσικά το θέμα παραμένει. Και για να προχωρήσουμε, χρειάζονται περισσότερος διάλογος και διαφορετική προσέγγιση. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει μια νέα πρόταση πολύ πιο ώριμη“, πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια μετριασμού των αρνητικών εντυπώσεων από την υπαναχώρησή της σε ένα στρατηγικό ζήτημα για τον αγροτικό τομέα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος στην Ε.Ε., τονίζοντας πως οι αγρότες είναι οι πρώτοι που αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ερχόμενοι αντιμέτωποι μεταξύ άλλων με πλημμύρες, αλλά και με ξηρασία. Η ίδια αναφέρθηκε στην έναρξη του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον του αγροτικού τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr