«Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει» είναι ένας από τους άγραφους νόμους του ποδοσφαίρου και φαίνεται ότι στη Ρωσία τον ακολουθούν με πίστη όσον αφορά στην πολεμική τους αεροπορία και μάλλον βλέπουν ότι ισχύει.

Η μεγάλη «οικογένεια»

Έτσι, με βάση το σχέδιο του πολύ επιτυχημένου σοβιετικού μαχητικού πολλαπλών ρόλων Su-27, η αεροπορία τους έχει δημιουργήσει μια «οικογένεια» πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία, ανάλογα με τις ανάγκες, δέχονται βελτιώσεις και προσαρμογές, ώστε να υπηρετούν διαφορετικούς ρόλους και να συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Στην «οικογένεια« αυτή ανήκουν το καταδιωκτικό Su-30, το μαχητικό εναέριας υπεροχής Su-35 και το «πασπαρτού» της «οικογένειας» το βομβαρδιστικό/μαχητικό Su-34, στο οποίο φαίνεται ότι επενδύει πολλά για την άμυνά της η Ρωσία, καθώς μοιάζει να μπορεί να επιτελέσει πολλούς και διάφορους ρόλους.

Το… παπάκι

Το Su-34 -γνωστό και ως «παπάκι», λόγω του σχήματός του- διατηρεί σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά της «οικογένειας» των Sukhoi: ταχύ, ευέλικτο, με ικανότητα μεταφοράς πολλών και διαφορετικών βομβών και πυραύλων, με καλή εμβέλεια και επιχειρησιακές δυνατότητες κυριολεκτικά παντώς καιρού ή ώρας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής το αεροσκάφος χρησιμοποιείται κυρίως για στρατηγικούς βομβαρδισμούς ή για χτυπήματα ακριβείας ακόμα και μικρών και κινούμενων στόχων. Πάντως, είναι εξοπλισμένο με κανόνι για αερομαχίες, ενώ το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι διθέσιο, με τον πιλότο και τον πλοηγό να κάθονται δίπλα-δίπλα.

Δοκιμασμένο σε συνθήκες πολέμου

Το Su-34 έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στον πόλεμο της Συρίας, όπου πραγματοποίησε κυρίως αποστολές στρατηγικών χτυπημάτων, ενώ η Ρωσία το έχει χρησιμοποιήσει και για άλλες αποστολές σε «παγωμένες» περιοχές της χώρας, προκειμένου να εξετάσει τις δυνατότητές του.

Όμως, ακριβώς επειδή μοιράζεται πολλές ιδιότητες με τα υπόλοιπα μέλη της «οικογένειας» του Su-27, η ρωσική πολεμική αεροπορία μοιάζει να εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρύνει την επιχειρησιακή γκάμα του και πλέον αρχίζει να εκπαιδεύει τους πιλότους και για αποστολές εναέριας υπεροχής.

Ειδική εκπαίδευση

Συγκεκριμένα, η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη στόχευση ιπτάμενων στόχων και τις μανούβρες αποφυγής, ενώ ήδη έγιναν οι πρώτες ασκήσεις και μάλιστα σε ύψος 15 χιλιομέτρων, ώστε να διαπιστωθεί πώς αντιδρούν τα αεροσκάφη σε μεγάλα ύψη και υπερηχητικές ταχύτητες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το κόκπιτ και άλλα σημεία του αεροσκάφους είναι θωρακισμένα/ενισχυμένα με τιτάνιο, πράγμα σπάνιο για βομβαρδιστικά/αεροπλάνα κρούσης, αλλά αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για το Su-34, καθώς μπορεί να βγει αλώβητο από αερομαχία ή από αντιαεροπορικά πυρά.

Οι ρωσικές φιλοδοξίες

Όπως προαναφέρθηκε κάποια Su-34 μεταφέρθηκαν σε βάσεις στα βόρεια της Ρωσίας, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, όπου και πραγματοποιούν διάφορες αποστολές. Μάλιστα, σύμφωνα με δανική ανάλυση, η τοποθεσία των βάσεων επιτρέπει στα αεροσκάφη να φθάσουν ως τη Γροιλανδία σε σύντομο χρόνο.

Δεδομένου ότι το Su-34 συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός βομβαρδιστικού μεσαίου ως μεγάλου βεληνεκούς με αυτά ενός ισχυρού μαχητικού θεωρείται βέβαιο ότι αποτελεί βασικό παίκτη στις ρωσικές φιλοδοξίες στην Αρκτική και ότι θα πετάει για πολλά χρόνια ακόμα.

Πηγή: economico.gr