Μπορεί η Ρωσία να μην κρύβει την υπερηφάνεια της για την παραλαβή των πρώτων μαχητικών 5ης γενιάς Su-57 σειριακής παραγωγής, αλλά φαίνεται ότι στην Κίνα, το νέο ρωσικό μαχητικό δεν έχει προκαλέσει και ιδιαίτερη εντύπωση.

Όχι και τόσο… stealth

Δεδομένου ότι η Κίνα έχει το δικό της stealth μαχητικό 5ης γενιάς, το Chengdu J-20, φαίνεται ότι οι συγκρίσεις με το Su-57 είναι αναπόφευκτες, καθώς τα δύο αεροσκάφη έρχονται ως αντίπαλοι των αμερικανικών F-22 και F-35.

Σύμφωνα, λοιπόν, με άρθρο κινεζικού σάιτ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, το ρωσικό μαχητικό δεν είναι και τόσο… 5ης γενιάς, καθώς οι stealth ιδιότητές του είναι «κάτω από τα στάνταρ» που θεωρούνται ότι χρειάζονται.

Μειονέκτημα

Το άρθρο, μάλιστα, σημειώνει ότι «το γεγονός αυτό, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα του Su-57, έναντι των αντιστοίχων αμερικανικών και κινεζικών μαχητικών».

Ωστόσο, το άρθρο επικαλείται και Κινέζο σχεδιαστή αεροσκαφών, ο οποίος λέει ότι το Su-57 «δεν είναι καθόλου κακό» ως αεροσκάφος. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι άλλες ιδιότητές του το κάνουν έναν εξαιρετικό αντίπαλο.

Τα πλεονεκτήματα του Su-57

Η ταχύτητά του και η υπερευελιξία του, σημειώνει, του δίνουν δυνατότητα αποφυγής των πυραύλων των αντίπαλων αεροσκαφών, ενώ όταν τα αεροσκάφη βρίσκονται κοντά, το Su-57 υπερέχει σε αερομαχίες.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι χάρη στα πολλά ραντάρ που διαθέτει, το Su-57 έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει από μακριά άλλα stealth μαχητικά, ουσιαστικά ακυρώνοντας το πλεονέκτημά τους.

Ερωτήματα για το άρθρο

Το άρθρο υπογραμμίζει, πάντως, ότι η Κίνα μπορεί να μάθει από την ανάπτυξη του Su-57 -τα σωστά και τα λάθη που έγιναν-, πιθανόν αναφερόμενο σε βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν στο J-20.

Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι σε επίσημο σάιτ των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται τέτοια συζήτηση, εγείρει το ερώτημα αν το Πεκίνο ενδιαφέρεται να αποκτήσει το ρωσικό Su-57, καθώς η Μόσχα θέλει να το εξάγει.

Πληροφορίες: National Interest

Πηγή: economico.gr