Μπορεί η Μόσχα να είναι άκρως ικανοποιημένη που άρχισαν οι παραδόσεις των μαχητικών 5ης γενιάς Su-57 σειριακής παραγωγής, αλλά κάποιοι στη Ρωσία δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το αεροσκάφος. Ο λόγος για τον βετεράνο πιλότο δοκιμών, Μαγκομέντ Τολμπόγιεφ, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο TASS, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το αμερικανικό μαχητικό F-35… δεν πιάνει μία μπροστά στον ρωσικό αντίπαλό του.

“Το Su-57 θα καταρρίψει εύκολα το F-35”

Το Su-57 θα καταρρίψει εύκολα το F-35, αν συναντηθούνε σε αερομαχία ένας προς ένα. Το F-35 δεν μπορεί να κάνει ελιγμούς, απλώς είναι αδύνατον. Αλλά είναι πανίσχυρο ηλεκτρονικά” είπε ο Ρώσος πιλότος, αν και σημείωσε ότι ακόμα και τα ηλεκτρονικά συστήματά του μπορεί να μπερδευτούν αν γίνει χρήση “ηλιακών” φωτοβολίδων. “Γι’ αυτό και αντιτίθεμαι σε οτιδήποτε ηλεκτρονικό“, εκμυστηρεύθηκε.

Άλλαξαν τα πάντα στις αερομαχίες

Ο Τολμπόγιεφ χαρακτήρισε το Su-57 ως “ένα εξαιρετικό αεροσκάφος“, αλλά υπογράμμισε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά στις αερομαχίες. “Σήμερα οι μάχες ένας προς ένα δεν υπάρχουν“, είπε. “Όλα εξαρτώνται από την υποστήριξή σου. Πλέον διεξάγεται ηλεκτρονικός πόλεμος. Δεν υπάρχουν οι μονομαχίες, αλλά μια σύνθετη προσέγγισε σε ζητήματα τακτικής“.

Δύο εντελώς διαφορετικά μαχητικά

Τα δύο αεροσκάφη, αν εξαιρέσει κανείς τις stealth ιδιότητές τους και το γεγονός ότι έχουν σχεδιαστεί για πολλαπλούς ρόλους, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά το ένα από το άλλο. Το Su-57 έχει σχεδιαστεί με στόχο να δρα ως “φονιάς” άλλων stealth αεροσκαφών και είναι ταχύ και υπερευέλικτο. Το F-35 είναι μαχητικό που έχει σχεδιαστεί για να πραγματοποιεί χτυπήματα σε κάθε είδους αντίπαλο στόχο, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τα ραντάρ, παρά μόνο όταν είναι ήδη αργά.

Πηγή: economico.gr