Καθώς η Ρωσία επιταχύνει την παραγωγή του νέου μαχητικού 5ης γενιάς, του Su-57, και αναζητά αγοραστές του στο εξωτερικό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι το αεροσκάφος μπήκε στο «μικροσκόπιο» κινεζικής ιστοσελίδας στρατιωτικών αναλύσεων.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν το περιεχόμενο του άρθρου, το οποίο συνδύαζε σκληρή κριτική, αλλά και θαυμασμό για το ρωσικό μαχητικό, συγκρίνοντάς το με το κινεζικό J-20 και το αμερικανικό F-22, προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα για τις δυνατότητές του.

Όχι ακριβώς… 5ης γενιάς

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Eurasian Times, οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες κατ’ αρχάς εκτιμούν ότι το Su-57 δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα χαρακτηριστικά των μαχητικών 5ης γενιάς καθώς δεν είναι τόσο… stealth όσο τα αμερικανικά και κινεζικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, η κριτική μετατρέπεται σε θαυμασμό όταν αρχίζει να σχολιάζει ο βασικός σχεδιαστής της εταιρείας Shenyang, η οποία κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη για την κινεζική πολεμική αεροπορία, και ο οποίος δεν κρύβει τις εντυπώσεις του από το Su-57.

Τα πλεονεκτήματα του Su-57

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις beyond-visual-range επιθέσεις, δηλαδή σε αεροπορικά πλήγματα από μακριά, τονίζοντας ότι αυτό δίνει χρόνο στο Su-57 για να πραγματοποιήσει ελιγμούς για να αποφύγει τους εισερχόμενους πυραύλους.

Επίσης, υπογραμμίζει αυτό που οι Ρώσοι ισχυρίζονται από την αρχή, ότι, δηλαδή, το Su-57 διαθέτει -μόνον αυτό- πλευρικά ραντάρ με υπέρυθρες που του επιτρέπουν να εντοπίσει εγκαίρως εισερχόμενες απειλές, ακόμα και αν αυτές είναι αντίπαλα stealth μαχητικά.

Μήπως η Κίνα ενδιαφέρεται για αγορά;

Μια τρίτη ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι το άρθρο αυτό, που δημοσιεύεται σε αγγλική γλώσσα, εκτιμάται ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το Πεκίνο να αγοράσει στρατιωτική τεχνολογία από τους Ρώσους ή ακόμα και κάποια Su-57, σε συνδυασμό με τα J-20.

Εξάλλου δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές θα πραγματοποιούσαν μια τέτοια συμφωνία, αν ληφθεί υπόψη η προμήθεια τόσο ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35 όσο και πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr