Μπορεί η ρωσική Πολεμική Αεροπορία μόλις να άρχισε τις παραλαβές σειριακά κατασκευασμένων μαχητικών Su-57, ωστόσο η Μόσχα είναι αποφασισμένη να σπρώξει το stealth μαχητικό 5ης γενιάς και σε άλλες άλλες χώρες.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της εταιρείας ROSTEC ανακοίνωσε ότι μια πλήρως εξοπλισμένη έκδοση του αεροσκάφους, η Su-57E (Ε όπως Export), θα συμμετάσχει στην έκθεση Aero India 2021 που θα πραγματοποιηθεί στην Μπάνγκαλορ από 3 ως 5 Φεβρουαρίου.
Μεγάλο ενδιαφέρον
Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος είπε στο TASS ότι «οι ξένοι πελάτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μοντέλο του μαχητικού», χωρίς πάντως να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαφορές του με το εγχώριο μοντέλο.
Υποστήριξε, δε, ότι το Su-57E προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλές χώρες, επειδή διαθέτει μοναδικές ικανότητες, με προηγμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό για αεροσκάφη 5ης γενιάς.
Στόχος εξαρχής οι εξαγωγές
Η Ρωσία εξαρχής είχε προσπαθήσει να κλείσει εξαγωγές για το Su-57 -μάλιστα, σε κάποια φάση είχε συζητηθεί και συμπαραγωγή με την Ινδία, αλλά τελικά το Νέο Δελχί είχε αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις.
Ο λόγος είναι ότι, αν και δεν συγκρίνεται με το κόστος παραγωγής των αμερικανικών F-35, το Su-57 επιβάρυνε σημαντικά τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν καθυστερήσεις τόσο στην παράδοση, όσο και σε συγκεκριμένα εξαρτήματα.
Παλιότεροι κινητήρες
Για παράδειγμα, όπως έχει επισημανθεί και από δυτικούς αναλυτές, το Su-57 πετάει με κινητήρες παλιότερης γενιάς, καθώς η ανάπτυξη του κινητήρα που επρόκειτο να εγκατασταθεί στα μαχητικά καθυστέρησε σημαντικά.
Συγκεκριμένα τα μαχητικά που παραδίδονται τώρα «φορούν» τον κινητήρα AL-41F1, ενώ εκτιμάται ότι ο νέος κινητήρας, ο Izdeliye 30, θα είναι έτοιμος για τα αεροσκάφη από το 2022 και εντεύθεν.
Εξαγωγές για χρηματοδότηση
Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία επιδιώκει να υπάρξουν παραγγελίες για το Su-57 και από άλλες χώρες, ώστε να αρχίσει να ρέει συνάλλαγμα και να χρηματοδοτηθούν και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις του αεροσκάφους.
Πάντως, ακόμα κι έτσι, το Su-57 παραμένει ένας «πονοκέφαλος» για τη Δύση, καθώς το μαχητικό έχει σχεδιαστεί ως «φονιάς» αντιπάλων stealth αεροσκαφών, αν και μπορεί να επιτελέσει κι άλλους ρόλους (επίγειους βομβαρδισμούς, ηλεκτρονικός πόλεμος, κλπ).
Πηγή: economico.gr