Όπως έχει πλειστάκις γράψει το economico.gr, η Ρωσία επενδύει πάρα πολλά στο μαχητικό 5ης γενιάς Su-57, το οποίο μετά από πολλά χρόνια και πολλές καθυστερήσεις έχει μπει σε κανονική γραμμή παραγωγής και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει χρησιμοποιηθεί και σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία αντιμετωπίζει το αεροσκάφος και ως μια πλατφόρμα για διάφορες δυνατότητες και αναβαθμίσεις. Έτσι, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, η ρωσική αμυντική βιομηχανία κατάφερε να δημιουργήσει έναν πύραυλο αέρος – αέρος cruise μεγάλης εμβέλειας για να εξοπλίσει το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς Su-57, το οποίο ήδη έχει… αναλάβει υπηρεσία στην αεροπορία της χώρας.

Πύραυλος cruise

Οι πληροφορίες του πρακτορείου αναφέρουν ότι αναπτύχθηκε ένας νέος πύραυλος cruise, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό της ατράκτου του Su-57 (και άρα δεν αυξάνει το στίγμα του στα ραντάρ), με μεγάλη εμβέλεια όπως οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-95MS και Tu-160, ενώ έχει μικρότερο μέγεθος χάρη στον σχεδιασμό, στα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και στο νέο σύστημα πρόωσης.

Από τον περασμένο Αύγουστο υπήρχαν μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι τα μαχητικά τύπου Su-57 επρόκειτο να εξοπλιστούν με την αναβαθμισμένη διαμόρφωση του πυραύλου αέρος – αέρος μεγάλης εμβέλειας τύπου R-37M, που, βάσει ανοιχτών πηγών πληροφόρησης. έχει την ικανότητα να πλήξει εχθρικούς στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων.

Και Kinzhal 

Στο δημοσίευμα της RIA Novosti γίνεται αναφορά στην πρώτη καταγεγραμμένη εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου τύπου Kinzhal από τακτικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου Su-34 στο πλαίσιο επιχειρήσεων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ουκρανία, ενώ είναι γνωστό ότι και τα Su-57 προβλέπεται μέσα στο επόμενο διάστημα να εξοπλιστούν και με τους συγκεκριμένους υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους αέρος – εδάφους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ο Γενικός Διευθυντής της Tactical Missiles Corporation είχε αποκαλύψει ότι έχουν ξεκινήσει προγράμματα προσαρμογής υφισταμένων πυραύλων, ώστε να ενσωματώνονται στο εσωτερικό της ατράκτου των Su-57, λέγοντας ότι «έχει δημιουργηθεί μια σειρά νέων βλημάτων, όπως ο πύραυλος αέρος – εδάφους τύπου Kh-38ME στις διάφορες εκδόσεις του, το βλήμα κατά εχθρικών συστημάτων ραντάρ τύπου Kh-58UShKE, καθώς επίσης ο κατευθυνόμενος πύραυλος τύπου Grom-E1 και η κατευθυνόμενη βόμβα ολίσθησης τύπου Grom-E2».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr