Για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, το μαχητικό αεροσκάφος F-35 αποτελεί το «καμάρι» τους, καθώς θεωρείται ως η πιο εξελιγμένη πλατφόρμα που έχει υπάρξει ως σήμερα. Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για το Su-57, το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς που από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει μπει σε σειριακή παραγωγή.

Αν και τα δύο αεροσκάφη μοιράζονται κάποια χαρακτηριστικά που τα κατατάσσουν στα μαχητικά 5ης γενιάς (stealth ιδιότητες, δικτύωση, κλπ), η φιλοσοφία που διέπει τον σχεδιασμό τους είναι διαφορετική: το F-35 είναι κατά κύριο λόγο ένα μαχητικό κρούσης, ενώ το Su-57 είναι σχεδιασμένο κυρίως για εναέρια υπεροχή.

Ωστόσο, το σάιτ Russia Beyond απευθύνθηκε σε Ρώσους ειδικούς προκειμένου να συγκρίνουν τα δύο μαχητικά και να αποφανθούν ποιο υπερέχει και σε ποιους τομείς. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς, το Su-57 είναι ένα μαχητικό πολύ ταχύ, καθώς μπορεί να πετά με ταχύτητα 1,6 Mach χωρίς μετάκαυση για μεγάλες αποστάσεις.

Οι συγκρίσεις και το συμπέρασμα

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι ο σχεδιασμός του είναι εξαιρετικά σύγχρονος, διαθέτει ισχυρά ραντάρ και αισθητήρες και θα μπορεί να εξοπλιστεί με μια μεγάλη γκάμα πυραύλων και βομβών, ανάλογα με την αποστολή που θα εκτελεί κάθε φορά. Παράλληλα, προσθέτουν ότι το ρωσικό μαχητικό είναι υπερευέλικτο, χάρη στην διανυσματική ώθηση που του δίνουν οι κινητήρες του και η αεροδυναμική του.

Το γεγονός αυτό το καθιστά εξαιρετικά ικανό για αερομαχίες ακόμα και με stealth μαχητικά όπως το F-35, το οποίο, ωστόσο, έχει σχεδιαστεί κυρίως ως μαχητικό κρούσης: να προσεγγίζει τον στόχο χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τα αντίπαλα ραντάρ, να χτυπά και να φεύγει. Φυσικά, και το F-35 διαθέτει μεγάλη ποικιλιά όπλων και -θεωρητικά τουλάχιστον- οι stealth ιδιότητές του το καθιστούν εφιάλτη για τις αντίπαλες αεράμυνες.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του αμερικανικού μαχητικού, σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς; Σχετικά μικρή εμβέλεια, χαμηλότερες ταχύτητες χωρίς μετάκαυση και τεράστια διαφορά στην τιμή, καθώς ένα F-35 κοστίζει από 80 ως 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το Su-57 δεν ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια. Από την άλλη, Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι το ρωσικό μαχητικό είναι λιγότερο stealth απ’ όσο ισχυρίζονται οι κατασκευαστές του, ενώ και οι κινητήρες του είναι σχετικά παλιοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr