Παρότι η Ρωσία ισχυρίζεται ότι στην εισβολή της στην Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει και κάποια από τα πιο σύγχρονα οπλικά της συστήματα, όπως το υπερηχητικό βλήμα Kinzhal, μια οπλική πλατφόρμα έχει… λάμψει διά της απουσίας της.

Πού είναι το Su-57;

Ο λόγος για το πολυδιαφημισμένο από τη Μόσχα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς Su-57, το οποίο, αν και θεωρητικά έχει μπει σε φάση σειριακής παραγωγής, και κάποια αεροσκάφη έχουν ήδη παραδοθεί στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, μοιάζει να… κρύβεται από τα πεδία των μαχών, παρότι η Ρωσία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους της εισβολής στην Ουκρανία.

Η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, συνοδεύτηκε από μεγάλη συσσώρευση πολεμικών αεροσκαφών διαφόρων τύπων: μαχητικά Su-30SM και Su-35, αεροσκάφη κρούσης Su-34 και αεροσκάφη αεροπορικής υποστήριξης Su-25 συγκεντρώθηκαν σε αεροδρόμια στη Λευκορωσία και τη δυτική Ρωσία και άρχισαν να εκτελούν αποστολές στην Ουκρανία.

Χτυπητή απουσία

Βέβαια, όπως έχει γράψει και το economico.gr, η συμμετοχή της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στις επιχειρήσεις φαίνεται ότι είναι περιορισμένη, ενώ σύμφωνα με ουκρανικές και δυτικές πηγές, η Ρωσία έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες, τόσο σε αεροσκάφη, όσο και σε επιθετικά ελικόπτερα, καθώς οι συνθήκες δεν ευνοούν τη δράση τους και ιδίως την εκτέλεση «χειρουργικών» χτυπημάτων στρατιωτικών στόχων.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, η απουσία του Su-57, ενός μαχητικού που τα προηγμένα χαρακτηριστικά του και οι stealth ιδιότητές του έχουν γίνει το αντικείμενο μεγάλων συζητήσεων στη Μόσχα, είναι ιδιαίτερα χτυπητή, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ρωσικά ΜΜΕ είχαν ισχυριστεί ότι το αεροσκάφος είχε δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες στη Συρία, αν και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές.

Έλλειψις… αεροσκαφών

Σύμφωνα, λοιπόν, με δυτικά ΜΜΕ, το πρόβλημα με το Su-57 είναι ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αρκετά τέτοια αεροσκάφη, ώστε να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία. Η ανάπτυξη του Su-57 ταλαιπωρήθηκε επανειλημμένα από την έλλειψη κεφαλαίων και τεχνικά ζητήματα. Η Ρωσία δεν είχε κατασκευάσει ποτέ μαχητικό stealth από την αρχή και οι απαιτούμενοι κινητήρες Izdeliye 30 δεν είναι ακόμα έτοιμοι.

Παράλληλα, ο αριθμός των αεροσκαφών που σχεδίαζε να αποκτήσει η Ρωσία μειώθηκε από εκατοντάδες σε μόλις 76, ενώ το περιοδικό Flight International ανέφερε στην αρχή του έτους ότι μόνο ένα Su-57 βρίσκεται σε υπηρεσία. Τέλος, οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία δημιουργούν ερωτηματικά, αν η Ρωσία μπορεί να αντέξει οικονομικά και τα 76 αεροπλάνα. Προς το παρόν, πάντως, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα από τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr