Καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται να παραλάβει τα πρώτα Su-57 σειριακής κατασκευής και να εντάξει λειτουργικά τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς στην Πολεμική Αεροπορία της, η Μόσχα έμαθε ένα καλό νέο για τα αεροσκάφη αυτά.

Όπως είχε γραφτεί πριν από μερικές εβδομάδες, το αμερικανικό think tank RAND Corp. είχε «αποδομήσει» το ρωσικό μαχητικό, επισημαίνοντας σειρά αδυναμιών του, που το έκαναν ευάλωτο σε σχέση με τα αντίστοιχα αμερικανικά αεροσκάφη.

Το πρόβλημα με τους κινητήρες

Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα που η έκθεση επισήμαινε αφορούσε στους κινητήρες του Su-57, καθώς δεν συνάδουν με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι κινητήρες στα αεροσκάφη 5ης γενιάς, όπως, για παράδειγμα, την ικανότητα υπερηχητικής πτήσης χωρίς μετάκαυση σε διάφορα ύψη και με διάφορα φορτία.

Τα μαχητικά που παραδίδονται θα φέρουν τους κινητήρες AL-41F1 που στηρίχθηκαν στις μηχανές σοβιετικής εποχής AL-31F που βρίσκουμε στα μαχητικά Su-27, και όχι τον κινητήρα δεύτερης γενιάς Izdeliye 30, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης.

Έρχεται το 2022

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, φαίνεται ότι η εξέλιξη του νέου κινητήρα βρίσκεται σε τελική φάση και ότι τα νέα αεροσκάφη θα αρχίσουν σύντομα να εφοδιάζονται με αυτόν.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ ανέφερε ότι τα πρώτα Su-57 που θα διαθέτουν κινητήρα δεύτερης γενιάς, θα κατασκευαστούν το 2022, μια δήλωση που σίγουρα ικανοποιεί το Υπουργείο Άμυνας.

Μαχητικό πολλαπλών ρόλων

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε για τον κινητήρα δεύτερης γενιάς ότι συνεχίζονται ακόμα οι εργασίες για την ανάπτυξη και κατασκευή του, ώστε να είναι έτοιμος για την σειριακή παραγωγή του το 2022, προκειμένου να εξοπλιστούν τα μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς.

Σημειώνεται ότι το Su-57 έχει σχεδιαστεί ως μαχητικό πολλαπλών ρόλων, με βασικό στόχο να μπορεί να «βλέπει» και να εξουδετερώνει stealth αεροσκάφη, αν και έχει τη δυνατότητα βομβαρδισμών ή ηλεκτρονικού πολέμου.

Πηγή: economico.gr