Καθώς το Su-57, το ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς, μπαίνει σε σειριακή παραγωγή και ταυτόχρονα η Μόσχα επιδιώκει να το προωθήσει προς εξαγωγή, το φως της δημοσιότητας βλέπουν βίντεο σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές του, τα οποία προκαλούν… παροξυσμό στους χρήστες του διαδικτύου.

Το τρομακτικό κανόνι

Έτσι, χιλιάδες κλικ έχει πάρει ένα βίντεο -άγνωστης ημερομηνίας και τόπου- στο οποίο το Su-57 επιδεικνύει την τρομακτική ισχύ του κανονιού που διαθέτει, καθώς το μαχητικό είναι σχεδιασμένο και για εκ του σύνεγγυς αερομαχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Drive.com, το όπλο είναι ένα αναβαθμισμένο αυτόματο κανόνι Gryazev-Shipunov GSh-30-1, το οποίο παίρνει βλήματα των 30 mm και μπορεί να ρίξει ριπές ως 1.800 βλημάτων το λεπτό.

Να σημειωθεί εδώ ότι και οι μεγάλοι αντίπαλοι του Su-57, τα αμερικανικά F-22 και F-35 διαθέτουν αντίστοιχα όπλα, αυτόματα κανόνια τύπου Gatling (περιστροφικής κάννης), αν και ειδικά για το F-35A ακόμα και σήμερα παρατηρούνται προβλήματα όταν χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο όπλο.

Απόκοσμος ήχος

Αν το κανόνι του Su-57 προκαλεί τρόμο με την καταστροφική ισχύ του, ο ήχος που το αεροσκάφος παράγει όταν πετάει πραγματικά προκαλεί δέος. Ερασιτεχνικό βίντεο απαθανάτησε τέσσερα Su-57 να πετούν σε σχηματισμό πάνω από τον ουρανό της Μόσχας και αυτό που ακούγεται είναι πραγματικά απόκοσμο.

Όπως σημειώνει το aviationist.com, οι κινητήρες με τους οποίους εφοδιάζεται το μαχητικό σε πρώτη φάση είναι οι Saturn AL-41F-1, οι οποίοι θεωρούνται χαμηλότερης ισχύος από την προβλεπόμενη για το Su-57, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του «κανονικού» κινητήρα δεύτερης γενιάς, του Izdeliye 30, ο οποίος αναμένεται εντός του 2022.

Πηγή: economico.gr