Τραμπ Suddeutsche Zeitung

Εξαιρετικά αιχμηρά με τον Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζονται τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που όλα δείχνουν ότι οδευει οριστικά προς την εγκατάλειψη του Λευκού Οίκου.

Κοινός τόπος για την Suddeutsche Zeitung και την Frankfurter Allgemeine είναι πως ο αμερικανός πρόεδρος αποτελεί απειλή και εχθρό της δημοκρατίας.

“Ο Τραμπ είναι πρότυπο λαϊκισμού”

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει χαρακτηριστικά: “Οι αναξιoπρεπείς εμφανίσεις του Τραμπ το βράδυ των εκλογών έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι μόνο κακός Πρόεδρος, αλλά πάνω από όλα κίνδυνος για τη δημοκρατία.

Από την πρώτη ημέρα της θητείας του βρέθηκε σε αντιπαραθέσεις με το κόμμα του και την αντιπολίτευση, με τη δικαιοσύνη και τον διοικητικό μηχανισμό, με το δίκαιο και τους νόμους. Ο τρόπος διοίκησής του ήταν αποκρουστικός. Ως πρότυπο λαϊκισμού, βρήκε μιμητές σε όλο τον κόσμο και δυσφήμισε τη δημοκρατία έτσι ώστε ακόμη και η Κίνα συζητείται ως εναλλακτική λύση”.

“Πολεμά τον Μπάιντεν και την δημοκρατία”

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει στην πρώτη της σελίδα: “Ο Ντόναλντ Τραμπ πολεμάει σε δυο μέτωπα: εναντίον του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και εναντίον της δημοκρατίας.

Κατά τη γνώμη του η δημοκρατία λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε μετά τις εκλογές όλες οι ψήφοι να δώσουν τη νίκη στον αντίπαλό του. Για μήνες, στην πραγματικότητα για χρόνια, ο Τραμπ προετοίμαζε το έδαφος για το σχέδιό του ώστε να απορρίψει τα δυσάρεστα εκλογικά αποτελέσματα ως ψεύτικες ειδήσεις και τυχόν αμφισβήτηση της εξουσίας του να την αφήσει στα χέρια χειραγωγήσιμων δικαστών”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρωτοσέλιδο σχόλιο της TAZ: “Είναι ένα αναξιοπρεπές θέαμα ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και εάν δεν μπορεί να εκπλήξει κανέναν πλέον. Ο Τραμπ ακολουθεί ακριβώς το σχέδιο που ο ίδιος ανακοίνωσε εδώ και μήνες”.

Πηγή: economico.gr