Ιμάμογλου Ερντογάν

Πληθωρισμός, κορονοϊός, συρρίκνωση του τουρισμού και κατάρρευση της οικονομίας: Αυτή είναι η εικόνα της Τουρκίας σήμερα όπως την περιγράφει η Suddeutsche Zeitung και σ’ αυτήν την Τουρκία ο Ερντογάν είναι πια «στριμωγμένος στην γωνία»  και χάνει, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ακόμη και τους πιο πιστούς υποστηρικτές του.

“Ο ισλαμιστής,λαϊκιστής πρόεδρος χάνει και τους πιο πιστούς υποστηρικτές του”

Κατά την ανταπόκριση της Seddeutsche Zeitung από την Κωνσταντινούπολη σ’ αυτή την φάση της φθοράς και αποδρομής, ο τούρκος πρόεδρος κινδυνεύει σοβαρά πια να ηττηθεί σε μια εκλογική αναμέτρηση από τον μεγάλο αντίπαλό του, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Και εξηγεί το γιατί γράφοντας:

Ο αρχηγός του κράτους Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 18 χρόνια, πρώτα ως Πρωθυπουργός και κατόπιν ως πρόεδρος. Αλλά τώρα ο συντηρητικός και ισλαμιστής λαϊκιστής ηγέτης χάνει όλο και περισσότερη υποστήριξη.

Ο ταχέως αυξανόμενος πληθωρισμός, η οικονομική και νομισματική κρίση που επικρατεί από το 2019, ο κορονοϊός και η συνακόλουθη κατάρρευση του τουρισμού κάνουν τους Τούρκους να νοσταλγούν τα χρόνια της ευμάρειας κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000. Τότε που η οικονομία ανθούσε και η χώρα θεωρείτο υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Οι φιλελεύθεροι και οι κοσμικοί δυσφορούν πια από την όλο και πιο αυταρχική εξουσία του Ερντογάν, την υπονόμευση του Κράτους Δικαίου και τον στραγγαλισμό των ΜΜΕ. Αλλά και μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του θεωρεί πάνω απ’ όλα ότι ο πρόεδρος δεν αποδίδει πλέον, ιδίως στο πεδίο της οικονομίας. Η εξωτερική πολιτική και οι στρατιωτικές περιπέτειες στο Ιράκ, την Συρία και την Λιβύη δεν μπορούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη θέσεων εργασίας, πληθωρισμός και κατάρρευση του νομίσματος.

“Είναι η οικονομία ηλίθιε!”

Αλλά και οι εμφατικές ισλαμικές χειρονομίες του Ερντογάν ικανοποιούν μόνον μία μικρή εκλογική πελατεία ισλαμιστών: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ κατά το Ραμαζάνι, η καταγγελία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την Προστασία των Γυναικών. Όλα αυτά δεν ικανοποιούν μακροπρόθεσμα τους παραδοσιακά πιστούς ψηφοφόρους: «Είναι η οικονομία, ηλίθιε!» θα έλεγε ο Τζέιμς Κάρβιλ, ο σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, εάν αποτιμούσε την  σημερινή κατάσταση στην Τουρκία: «Οι άδειες κατσαρόλες θα αποφασίσουν τις εκλογές».

Αυτό αντικατοπτρίζεται πια και στις δημοσκοπήσεις. Ορισμένοι ερευνητές βλέπουν τώρα τον Ερντογάν κοντά ή πιο κάτω από άλλους πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Ακόμα καλύτερα και από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου τα πηγαίνει ο συνάδελφός του στο CHP, Μανσούρ Γιαβάς: Ο δήμαρχος της Άγκυρας θα μπορούσε να νικήσει τον Πρόεδρο. Και όταν σε μία δημοσκόπηση οι πολίτες ερωτήθηκαν ποιόν δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση, το 46,5% των ερωτηθέντων απάντησε: Τον Ερντογάν. Τον Δεκέμβριο του 2019 αυτήν την απάντηση την έδιδε μόνο το 35%.

Αλλά και σε επίπεδο κομμάτων, τα πράγματα πάνε άσχημα για τον πρόεδρο. Η κυβερνητική συμμαχία του κόμματός του AKP και του ακροδεξιού MHP βρίσκεται δημοσκοπικά ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με την αντιπολιτευόμενη συμμαχία που αποτελείται από το σοσιαλδημοκρατικό CHP του Ιμάμογλου, το εθνικιστικό κόμμα Iyi και μερικά μικρά κόμματα.

Ο ρόλος του HDP

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές, αποφασιστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο χειρότερος εχθρός του Ερντογάν: το HDP. Ο Πρόεδρος ασκεί πίεση στο φιλοκουρδικό κόμμα, την τρίτη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη στο Κοινοβούλιο. Έχει φυλακίσει τους ηγέτες του, οι Δήμαρχοι του απομακρύνθηκαν από τα αξιώματά τους, θα ήθελε μάλιστα ακόμα και να απαγορεύσει το κόμμα.

Ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος: Το HDP κατηγορείται πως είναι στην πραγματικότητα ο πολιτικός βραχίονας του αντάρτικου κουρδικού PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση, και μάλιστα όχι μόνο στην Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν μπορεί επομένως να βασιστεί στους ψηφοφόρους του HDP: Οι περισσότεροι εξ αυτών θα υποστηρίξουν τους αμφισβητίες του.

Γι’ αυτό και το κυβερνητικό στρατόπεδο μετατοπίζει την πολιτική διαμάχη στον νομικό πεδίο. Αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς την οποιαδήποτε νομική βάση με την μορφή «διαταγμάτων».

Η Δικαιοσύνη είναι πλέον το εκτελεστικό όργανο του προεδρικού ανακτόρου, γίνεται το ρόπαλο κατά την περίοδο πριν από την προεκλογική εκστρατεία. Οι εισαγγελείς πραγματοποιούν έρευνα όχι μόνον σε βάρος του Ιμάμογλου , αλλά και εναντίον κομματικών του φίλων, όπως είναι ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ή η επικεφαλής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη Τσανάν Καφταντσίογλου.

Ο Ερντογάν έχει λόγους να φοβάται τον Ιμάμογλου

Ο Ερντογάν έχει λόγους να φοβάται τον Ιμάμογλου. Το 2019, ο πολιτικός του CHP κατάφερε να αποσπάσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης από το AKP με τη βοήθεια του HDP, το οποίο τον υποστήριξε. Και όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει συνήθως τις επόμενες εκλογές στη χώρα. Πριν γίνει πρωθυπουργός το 2003, ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος της ίδιας πόλης και κέρδισε τη φήμη του πολιτικού των έργων.

Όμως ο τούρκος πρόεδρος, μέχρι τώρα μετρ στην προβολή νέων συναρπαστικών και σαγηνευτικών αφηγημάτων, βρίσκεται στην γωνία. Το πραξικόπημα και οι κατηγορίες για τρομοκρατία εναντίον πολιτικών του αντιπάλων επαναλαμβάνονται, η εξωτερική πολιτική της επίδειξης δύναμης έχει απομονώσει την Τουρκία, πολιτικά είναι υποχρεωμένος να υποχωρήσει έναντι χωρών όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

Και αυτό που λείπει από τον πάλαι ποτέ δημιουργό μεγάλων έργων υποδομής, όπως αεροδρόμια και γέφυρες, είναι ένα οικονομικό όραμα: Ένα νέο μεγάλο έργο που θα δημιουργήσει χιλιάδες επί χιλιάδων θέσεις εργασίας. Απομένει μόνον το περιβαλλοντικά παράλογο σχέδιο ύψους 15 δις ευρώ για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος το αποκαλεί με υπερηφάνεια «το πιο τρελό σχέδιό μου». Σε κάθε περίπτωση, ο θεμέλιος λίθος για την πρώτη γέφυρα του καναλιού αναμένεται να τεθεί τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr