Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια είναι 39 χρονών, δασκάλα αγγλικών και διερμηνέας, και πέρσι τέτοια εποχή μάλλον δεν είχε καν φανταστεί ότι θα ήταν υποψήφια στις εκλογές, θα την κυνηγούσαν οι πράκτορες του Λουκασένκο και σήμερα θα ζούσε εξόριστη στην Λιθουανία.

Η Τιχανόφσκαγια είναι το πρόσωπο της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που αποτελεί το «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Είναι επίσης η γυναίκα που ήρθε στην Αθήνα για να μετάσχει στο «Φόρουμ των Δελφών», μαζί της, στην ίδια αντιπροσωπεία, βρέθηκε και ο Ρομάν Πετράσεβιτς, και γύρω της πλέχτηκε το θρίλερ της κρατικής αεροπειρατείας με το αεροπλάνο της Ryannair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Η σύλληψη του συζύγου της και η κάθοδος στις εκλογές

Όλα ξεκίνησαν πριν ακριβώς από έναν χρόνο, στις 29 Μαίου, όταν συνελήφθη ο σύζυγός της, ο μπλόγκερ και ακτιβιστής, Σιαρχέι Τσιχανόφσκι, με τον οποίο έχει έναν γιο και μια κόρη.

Μετά τη σύλληψη του συζύγου της, η Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια ανακοίνωσε την πρόθεση της να συμμετάσχει στις εκλογές ως υποψήφια εκ μέρους του.

Η υποψηφιότητας της εγκρίθηκε επίσημα στις 14 Ιουλίου 2020 από την εκλογική επιτροπή. Κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητη και πήρε 6%.

Μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς της, οι εκστρατείες των Βαλέρι Τσέπκαλο και Βίκταρ Μπαμπαρύκα δήλωσαν την υποστήριξη τους προς την Τσιχανόφσκαγια. Οι Τσέπκαλο και Μπαμπαρύκα είναι δύο εκ των σημαντικότερων πολιτικών της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι επίσης κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους για της εκλογές, αλλά απορρίφθηκε.

Ο Τσέπκαλο διέφυγε στη Ρωσία ενώ ο Μπαμπαρύκα συνελήφθη.

Το μπαράζ των συλλήψεων την παραμονή των εκλογών

Το βράδυ πριν από τις εκλογές, η αστυνομία συνέλαβε ανώτερα μέλη της εκστρατείας της Τσιχανόφσκαγια , η ίδια είχε κρυφτεί κάπου στο Μινσκ, ενώ τα παιδιά της φιλοξενούνται εκτός της χώρας.

Η Τσιχανόφσκαγια έχει δηλώσει ότι έχει απειληθεί επανειλημμένα από το καθεστώς Λουκασένκο. Σε μια συνέντευξη της αναφέρει ένα τηλεφώνημα στο οποίο της έλεγαν ότι “Εμείς θα σας φυλακίσουμε και θα στείλουμε τα παιδιά σας σε ορφανοτροφείο.” Παρά τις απειλές, η Τσιχανόφσκαγια αποφάσισε να συνεχίσει την εκστρατεία της, λέγοντας ότι “Πρέπει να υπάρχει ένα σύμβολο της ελευθερίας.”

Εξ αρχής είχε δηλώσει ότι ο βασικός λόγος της συμμετοχής της στις εκλογές ήταν η αγάπη της προς τον σύζυγό της – ήθελε να τον βγάλει από την φυλακή. Είχε υποσχεθεί εάν εκλεγεί να αποφυλακίσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία, να εισάγει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, να θεσπιστεί όριο στον αριθμό των προεδρικών θητειών (μέσω δημοψηφίσματος) και να απομακρυνθεί από την συμφωνία για την ένωση της Λευκορωσίας με τη Ρωσία.

Η εξορία στην Λιθουανία και το κυνηγητό από τον Λουκασένκο

Πολλά μέλη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης βλέπουν την συμφωνία ως απειλή για την κυριαρχία της χώρας.[5] Δηλώνει ότι ο κύριος στόχος της είναι να θεσπίσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Θεωρεί ότι οι εκλογές του 2020 ήταν παράνομες λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να εγκρίνει τις υποψηφιότητες των κυρίων αντιπάλων του Λουκασένκο.

Από τον Αύγουστο του 2020 ζει εξόριστη στην Λιθουανία, στην οποία το Μινσκ έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για την έκδοσή της. «Προτιμούμε να δούμε την κόλαση να παγώνει, παρά να εκδώσουμε τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στη Λευκορωσία» ήταν η απάντηση που έδωσε στον Λουκασένκο η κυβέρνηση του Βίλνιους.

«Δε φοβάμαι, γιατί ξέρω πως ούτε η φίλη Λιθουανία ούτε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα με εκδώσει, γιατί όλοι καταλαβαίνουν πως όλο αυτό έχει πολιτικά κίνητρα», δήλωνε πρόσφατα η ίδια. «Αισθάνομαι ασφαλής λοιπόν όταν βρίσκομαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι έχει φτάσει η στιγμή η Ευρώπη να δείξει πως οι αξίες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μόνο λόγια. Πρέπει να δράσουν πιο θαρραλέα και πιο γρήγορα, διότι είναι πραγματικά επείγον. Κόσμος υποφέρει κάθε μέρα, γίνονται απαγωγές ανθρώπων από τους δρόμους κάθε μέρα. Σίγουρα λοιπόν έχουμε ανάγκη από στήριξη»,

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr