ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην ίδια όχθη απέναντι στους ναζιστές
Συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500-600 εκατ. ευρώ καταθέτει η κυβέρνηση

Σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500-600 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθούν το συντομότερο οι πρώτες ανάγκες για την αποκατάσταση ζημιών και τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία.

Το ακριβές ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα προσδιοριστεί αφού εκτιμηθεί ένα πρώτο μέγεθος των ζημιών και των άμεσων αναγκών και με γνώμονα να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ φέτος, όπως ήταν ο στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας του Απριλίου. Ενδιαμέσως, λόγω υπεραπόδοσης εσόδων, είχε εκτιμηθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωνόταν στο 1,1% του ΑΕΠ (κατά την Κομισιόν στο 1,8%), αλλά μετά το μείζον γεγονός της καταστροφής, λόγω «Daniel», ο στόχος επέστρεψε στο 0,7%.

Διατηρείται ο στόχος για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ 

Στη διατήρηση του στόχου πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν, εξάλλου, τα κοινοτικά κονδύλια των 250 εκατ. ευρώ του προηγουμένου ΕΣΠΑ 2014-2020 που είναι άμεσα διαθέσιμα, όπως είπε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το ποσό αυτό θα αποτελέσει πρόσθετο έσοδο του προϋπολογισμού.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε άλλες εξαγγελίες στη ΔΕΘ, όπως η αναμενόμενη παράταση του market pass, έως το τέλος του χρόνου, ενώ αυξημένες θα είναι και οι ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης, μετά την άνοδο της τιμής του. Το επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι θα δοθεί, δεδομένου ότι το έχει υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια των 2,250 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε χθες η κ. Φον ντερ Λάιεν, η εικόνα έχει ως εξής, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδιναν κυβερνητικές πηγές:

1. Περίπου 250 εκατ. ευρώ αφορούν κονδύλια του ΕΣΠΑ 20142020, που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31.12.23.

2. Περίπου 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να συμπεριληφθούν έργα για την αποκατάσταση υποδομών. Σημειώνεται ότι μόλις στο τέλος του περασμένου μήνα υπεβλήθη η πρόταση αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ειρωνεία είναι ότι τότε είχαν αφαιρεθεί μεταξύ άλλων αντιπλημμυρικά έργα, που δεν προχωρούσαν αρκετά γρήγορα.

3. Αλλο περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που τώρα ξεκινάει έπειτα από ανακατανομή των πόρων του.

Κονδύλια από “ανακατεύθυνση προορισμού”

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, μόνο τα 250 εκατ. ευρώ μπορούν να θεωρηθούν πρόσθετοι πόροι, υπό την έννοια ότι θα χάνονταν αν δεν ανακατευθύνονταν στις ζημιές της Θεσσαλίας. Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα αλλάξουν προορισμό, κάτι που βεβαίως απαιτεί κι αυτό μια ευελιξία εκ μέρους της Κομισιόν, προκειμένου να ανατραπούν οι δρομολογημένες διαδικασίες και να κριθούν επιλέξιμα τα νέα έργα.

Επίσης, η κ. Φον ντερ Λάιεν μίλησε για τη δυνατότητα άντλησης πόρων από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης, το 2024, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα υπολογίζεται, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, ότι μπορεί να εισπράξει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο αυτό, που θα είναι επίσης πρόσθετα κονδύλια.

Το θέμα της προσφυγής σε νέο δανεισμό παραμένει ανοιχτό, αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε διεύρυνση του ελλείμματος, καθώς και του χρέους και το υπουργείο Οικονομικών προτιμά να το αποφύγει προς το παρόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr