Μια πολύ περίεργη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας σε ρωσικά ΜΜΕ, σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά την οποία η Μόσχα υποχωρεί ατάκτως στο πεδίο, χάνοντας εδάφη που είχε καταλάβει στα νότια και ανατολικά της χώρας.

Σύλληψη για κατασκοπία

Συγκεκριμένα, ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες FSB αναφέρουν ότι οι αρχές της χώρας συνέλαβαν υψηλόβαθμο στέλεχος εργοστασίου αεροσκαφών ως ύποπτο ότι παρέδιδε μυστικά απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες στην Ουκρανία.

Η FSB ισχυρίζεται ότι ο άνδρας τραβούσε φωτογραφίες από τον εξοπλισμό ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και τις έστελνε σε Ουκρανό πολίτη, ο οποίος εργαζόταν σε ουκρανικό εργοστάσιο αεροσκαφών, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Περίεργες ειδήσεις από τη Ρωσία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συλληφθείς που ήταν «Διευθυντής Ποιότητας» σε αεροπορικές εγκαταστάσεις της Μόσχας, φωτογράφιζε άκρως απόρρητα σχέδια από τον εξοπλισμό στρατιωτικών αεροσκαφών και τα έστελνε σε άτομο που εργαζόταν στις αεροπορικές εγκαταστάσεις της Οδησσού. Όπως ανακοίνωσε η FSB εις βάρος του υπόπτου άνοιξε φάκελος για προδοσία.

Το περιστατικό αυτό θεωρείται άλλος ένας κρίκος σε μια σειρά περίεργων ειδήσεων από τη Ρωσία (π.χ. ξαφνικοί θάνατοι ολιγαρχών), με αναλυτές να τις ερμηνεύουν ως δείγματα ότι ο έλεγχος χάνεται από το καθεστώς του προέδρου Πούτιν αρχίζει να χάνεται, όσο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αδυνατούν ακόμα και να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο αντεπιτίθεται με επιτυχία.

Απειθαρχία και σιωπή Πούτιν

Παράλληλα, πληθαίνουν οι πληροφορίες για φαινόμενα απειθαρχίας μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών, αλλά και για μεγάλες απώλειες σε στρατιωτικό, αλλά και έμψυχο υλικό, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προελαυνουν προς τα ανατολικά της χώρας, ανακτώντας τον έλεγχο σε περιοχές που είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους.

Την ίδια στιγμή, απορίες προκαλεί η σιωπή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, μπροστά σε αυτές τις δραματικές για το μέλλον της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» του εξελίξεις, ενώ στη Μόσχα έχει αρχίσει η συζήτηση ακόμα και για γενική επιστράτευση, με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Προεδρίας, Ντιμίτρι Πέσκοφ, να μην αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά να παραπέμπει στο υπουργείο Άμυνας για περαιτέρω πληροφορίες.

Εκκένωση χωριών στο Μπελγκορόντ

Παράλληλα, σοκ προκαλέσει η είδηση ότι ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπελγκορόντ, που βρίσκεται στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, διέταξε τη σταδιακή εκκένωση χωριών της περιφέρειάς του που βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα, αλλά και οι εικόνες από ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα κατοίκων που έσπευσαν ανήσυχοι ως πανικόβλητοι να απομακρυνθούν από την περιοχή του Μπελγκορόντ.

Η κίνηση αυτή αποδίδεται σε δύο λόγους:

  • Πρώτον, ήδη Ουκρανοί στρατιώτες έχουν φθάσει στο σύνορο της χώρας τους με τη Ρωσία και μπορούν ανά πάσα στιγμή, αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο από το Κίεβο, να εισβάλλουν στα εδάφη της περιφέρειας του Μπελγκορόντ και
  • Δεύτερον, η περιφέρεια αποτελεί στρατιωτική βάση για τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία ότι η Ουκρανία, στο πλαίσιο της αντιπίθεσής της, θα χτυπήσει και στρατιωτικούς στόχους εντός ρωσικού εδάφους.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr