Πούτιν Τραμπ
U.S. President Donald Trump and Russia’s President Vladimir Putin talk during the family photo session at the APEC Summit in Danang, Vietnam November 11, 2017. REUTERS/Jorge Silva

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήθελε απλώς τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκο Οίκο: Εκανε τα πάντα για να το πετύχει, σε βαθμό να στήσει μυστική επιχείρηση κατασκοπείας – όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει ο Guardian επικαλούμενος απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστησε προσωπικά την επιχείρηση κατασκοπείας, για να πριμοδοτήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ: Όλα ξεκίνησαν σε μια ευρεία σύσκεψη στις 22 Ιανουαρίου 2016 με παρόντες τον Ρώσο Πρόεδρο, τους αρχηγούς κατασκοπείας και τους ανώτερους υπουργούς.

Στόχος η “κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ”

Τα έγγραφα, τα οποία είδε ο Guardian, αναφέρουν πως στην σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα βοηθούσε στην εξασφάλιση των στρατηγικών στόχων της Μόσχας, μεταξύ των οποίων ήταν η «κοινωνική αναταραχή» στις ΗΠΑ και η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης του αμερικανού προέδρου.

Οι τρεις υπηρεσίες κατασκοπείας της Ρωσίας διατάχθηκαν να βρουν πρακτικούς τρόπους έτσι ώστε να υποστηρίξουν τον Τραμπ, με διάταγμα που φαίνεται να φέρει την υπογραφή του Πούτιν.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρείται πως γνώριζαν για την ύπαρξη των εγγράφων εδώ και μερικούς μήνες. Το γεγονός, δε, ότι ήρθαν σε γνώση του Guardian δείχνει ότι υπήρξε μια σοβαρή και εξαιρετικά ασυνήθιστη διαρροή από το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο διέψευσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη μυθοπλασία»,  όμως ο Guardian επιμένει πως η αυθεντικότητα των εγγράφων είναι πιστοποιημένη.

Η απόρρητη έκθεση με την κωδική ονομασία «No 32-04 \ vd» 

Η έκθεση, με κωδική ονομασία «No 32-04 \ vd» χαρακτηρίζεται ως απόρρητη. Γράφει ότι σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο Τραμπ είναι ο «πιο ελπιδοφόρος υποψήφιος».

Επίσης, υπάρχει και μια σύντομη ψυχολογική σκιαγράφηση του Τραμπ, ο οποίος περιγράφεται ως ένα «παρορμητικό, διανοητικά ασταθές και μη ισορροπημένο άτομο που πάσχει από σύμπλεγμα κατωτερότητας».

Υπάρχει επίσης προφανής επιβεβαίωση ότι το Κρεμλίνο διαθέτει «kompromat», δηλαδή αποδεικτικά ενοχοποιητικά στοιχεία για τον μελλοντικό πρόεδρο, προκειμένου να τον «κρατάει στο χέρι» στο μέλλον. Τα στοιχεία αυτά, αναφέρει το έγγραφο, συλλέχθηκαν από προηγούμενες «ανεπίσημες επισκέψεις του Τραμπ στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατή δύναμη για να διευκολύνουμε την εκλογή του στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ», αναφέρεται. Αυτό άλλωστε θα βοηθούσε στην επίτευξη του πολιτικού σεναρίου που προωθούσε η Ρωσία. Μια νίκη του Τραμπ «σίγουρα θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος των ΗΠΑ», σύμφωνα με τα έγγραφα.

Η μυστική «σύνοδος κορυφής» του Κρεμλίνου

Δεν υπάρχει αμφιβολία, σημειώνει ο Guardian, ότι πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη συνάντηση τον Ιανουάριο του 2016, και ότι συγκλήθηκε μέσα στο Κρεμλίνο.
Επίσημη φωτογραφία της περίστασης δείχνει τον Πούτιν στην κορυφή του τραπεζιού, καθισμένο κάτω από μια σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έναν δικέφαλο χρυσό αετό. Ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παρευρέθηκε, μαζί με τον βετεράνο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Επίσης παρόντες ήταν ο Σεργκέι Σόιγκου, ο υπουργός Άμυνας υπεύθυνος της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ρωσίας, ο Μιχαήλ Φράντκοφ, ο τότε επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών SVR της Ρωσίας, και ο Αλέξανδρος Μπόρτνικοφ, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κατασκοπείας FSB.

Όσα ειπώθηκαν στο Κρεμλίνο παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, ο Πρόεδρος και οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του φέρονται, σύμφωνα πάντα με τον Guardian να έχουν συντάξει και υπογράψει ένα πολύπλευρο σχέδιο για να παρεμβαίνουν στη δημοκρατία των ΗΠΑ, πλαισιωμένο από την άποψη της «δικαιολογημένης αυτοάμυνας».

“Διασπορά ιών στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ για να αλλάξει η συλλογική συνείδηση”

Αναφέρονται διάφορα μέτρα που θα μπορούσε να υιοθετήσει το Κρεμλίνο ως απάντηση στις εχθρικές, όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες της Ουάσινγκτον. Το έγγραφο παρουσιάζει πολλές αμερικανικές αδυναμίες. Σε αυτά περιλαμβάνονται μια «εμβάθυνση του πολιτικού χάσματος μεταξύ αριστεράς και δεξιάς», ο χώρος «ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης» των ΗΠΑ και μια αντικαθεστωτική διάθεση έναντι του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Τα έγγραφα δεν αναφέρουν ονομαστικά τη Χίλαρι Κλίντον, αντίπαλο του Τραμπ το 2016. Προτείνουν ωστόσο τη χρησιμοποίηση μέσων μαζικής ενημέρωσης για να υπονομεύσουν κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ.

Υπάρχουν παράγραφοι για το πώς η Ρωσία μπορεί να εισάγει «ιούς των μέσων μαζικής ενημέρωσης» στην αμερικανική δημόσια ζωή, οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν αυτοσυντηρούμενοι και αυτοαναπαραγόμενοι και θα άλλαζαν τη συλλοιγκή συνείδηση, ειδικά σε ορισμένες ομάδες.

Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο που διέρρευσε, ο Πούτιν εξέδωσε διάταγμα για τη σύσταση μιας νέας και μυστικής διυπηρεσιακής επιτροπής. Το επείγον καθήκον της ήταν να υλοποιήσει τους στόχους που καθορίζονται στο «ειδικό μέρος» της έκθεσης «Νο 32-04 \ vd».

Τα γεωπολιτικά οφέλη για την Ρωσία και η Κϊνα

Η Μόσχα θα κέρδιζε πολλά από μια νίκη των Ρεπουμπλικανών, αναφέρει το έγγραφο, διότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «κοινωνική έκρηξη» που με τη σειρά της θα αποδυνάμωνε τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Θα υπήρχαν διεθνή οφέλη από τη νίκη του Τραμπ, τονίζεται επίσης. Ο Πούτιν θα ήταν σε θέση να κυριαρχήσει σε οποιεσδήποτε διμερείς συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας, να αποδομήσει τη διαπραγματευτική θέση του Λευκού Οίκου και να επιδιώξει τολμηρές πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής για λογαριασμό της Ρωσίας.

Το έγγραφο προτείνει ακόμη τον επαναπροσανατολισμό του εμπορίου και των εξαγωγών υδρογονανθράκων προς την Κίνα. Όπως αναφέρεται, στόχος της Μόσχας πρέπει να είναι να επηρεάσει τις ΗΠΑ και τις δορυφορικές χώρες της, επισημαίνει, έτσι ώστε να καταργήσουν εντελώς τις κυρώσεις ή να τις μαλακώσουν.

 “Κανένας κατάσκοπος δεν δρα χωρίς εντολή Πούτιν”

Ο Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικός στα ρωσικά πρακτορεία κατασκοπείας και συγγραφέας του The Red Web, εκτιμά ότι το υλικό που διέρρευσε «αντανακλά την πραγματικότητα. Είναι σύμφωνο με τις διαδικασίες των υπηρεσιών και του συμβουλίου ασφαλείας», δήλωσε.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα έτσι, με συμβούλους να παρέχουν πληροφορίες στον πρόεδρο και μια αλυσίδα διοίκησης», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «το Κρεμλίνο διαχειρίζεται τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις. Ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές στους κατασκόπους του τουλάχιστον από το 2015 και μετά ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνεται ανεξάρτητα από αυτόν. Δεν υπάρχει χώρος για ανεξάρτητη δράση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr