Συγκλονιστικές απώλειες των Ρώσων εισβολέων ανακοινώνουν οι Ουκρανοί

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ισχυρίστηκε χθες ότι η Ρωσία έχει καταγράψει έως τώρα απώλειες 23.000 στρατιωτικών, αξιωματικών και οπλιτών. Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας  έχουν καταστρέψει τα παρακάτω στοιχεία ρωσικού εξοπλισμού στους δύο μήνες που διαρκεί ο πόλεμος:

– 986 τανκς
– 2.418 τεθωρακισμένα οχήματα
– 435 συστήματα πυροβολικού
– 189 αεροσκάφη
– Οκτώ πλεούμενα/πλοία
-155 ελικόπτερα 

Σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειές της στην ευρύτερη περιοχή του Ίζιουμ, στην ανατολική Ουκρανία, νοτίως του Χαρκόβου.

Οι εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες, ωστόσο, ποικίλλουν.  Η Μόσχα έχει παραδεχθεί ότι έχει υποστεί “σημαντικές απώλειες στρατιωτών” στις μάχες με τον ουκρανικό στρατό.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Ρωσία έχει μείνει “πίσω” σε σχέση με τον σχεδιασμό της για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου έχει επικεντρώσει την πολεμική της προσπάθεια.

Οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, προωθούνται αργά προς το Σλοβιάνσκ και την Μπαραβίνκα, κάνοντας ταυτόχρονα “άνιση και αργή πρόοδο” νότιοανατολικά και νοτιοδυτικά του Ίζιουμ.

Συγκεκριμένα, οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν θέσεις με πυροβολικό και αεροπορία, ενώ στη συνέχεια προωθούν το πεζικό. Ωστόσο τα πλήγματα δεν έχουν την απαιτούμενη ακρίβεια κι έτσι οι Ουκρανοί μπορούν και αντιστέκονται με αποτελεσματικότητα. Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι φοβούνται να προωθηθούν με ταχύτητα, προκειμένου να μην αποκοπούν από τις γραμμές εφοδιασμού τους.

Σφοδροί βομβαρδισμοί

Σφοδρούς βομβαρδισμούς πραγματοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις σε “όλη τη γραμμή επαφής” στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν επίσης να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές σε ορισμένες περιοχές, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η περιοχή Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκεται στην περιοχή του Χάρκοβο, έχει γίνει τόπος στάσης για τις ρωσικές δυνάμεις καθώς προσπαθούν να προχωρήσουν μέσω των γειτονικών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί επιθετικές επιχειρήσεις σε αυτήν την περιοχή τις τελευταίες ώρες, δήλωσε ο ουκρανικός στρατός.

“Η κύρια προσπάθεια επικεντρώθηκε στην αναγνώριση, τον εντοπισμό αμυντικών θέσεων των μονάδων των Αμυντικών Δυνάμεων της Ουκρανίας και το χτύπημά τους με πυρά πυροβολικού”, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο.

Πιο νοτιοανατολικά, “προκειμένου να αποτραπεί η αναδιάταξη των στρατευμάτων μας, ο εχθρός βομβαρδίζει τις θέσεις με πυροβολικό, όλμους και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών σε όλη τη γραμμή επαφής”, πρόσθεσε.

Το Γενικό Επιτελείο ισχυρίστηκε επίσης ότι τα ουκρανικά στρατεύματα “απέκρουσαν εννέα εχθρικές επιθέσεις, κατέστρεψαν έξι άρματα μάχης, ένα σύστημα πυροβολικού, είκοσι τεθωρακισμένα οχήματα”, στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ την Πέμπτη.

Παράλληλα, το CNN μετέδωσε την Πέμπτη ότι μια σημαντική γέφυρα στη νότια Ουκρανία, η οποία συνδέει τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία με την ουκρανική πόλη Μελιτόπολη, καταστράφηκε. Η Μελιτόπολη έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ επιβεβαίωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για την καταστροφή της κρίσιμης γέφυρας.

“Χθες οι στρατιωτικές μας δυνάμεις ειδικής επιχείρησης ανατίναξαν τη γέφυρα, η οποία ήταν μεγάλης υλικοτεχνικής σημασίας για τους κατακτητές, γιατί με τη βοήθεια αυτής της γέφυρας μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό στους σταθμούς της Μελιτόπολης και της Νοβομποντάνιβκα“, ανέφερε.

Ο Φεντόροφ κατηγόρησε επίσης τους Ρώσους κατακτητές ότι διεξήγαγαν “μαζικές απαγωγές”, λέγοντας ότι “απήγαγαν” άνδρες σε ηλικία στρατολόγησης. Αυτός ο ισχυρισμός δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, σύμφωνα με το CNN.

Βομβαρδισμοί και σε Οδησσό, Μικολάιφ

Η Ρωσία φαίνεται να κλιμακώνει την επίθεσή της και στη νότια Ουκρανία, με τις ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές να αναφέρουν εχθές ότι τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν την Οδησσό και το Μικολάιφ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, η Μικολάιφ “χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch” με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

  • Με πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr