Συγκλονιστικές εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων με φερόμενο πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Νέες μαρτυρίες προστίθενται στο σκηνικό, ενω στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνει και η καταγγελία εις βάρος δεύτερου πασίγνωστου ηθοποιού.

Σημαντική μαρτυρία τραγουδιστή

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση Λιγνάδη κατέθεσε και ένας τραγουδιστής, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει μεν πέσει θύμα του σκηνοθέτη αλλά φέρεται να γνωρίζει «πρόσωπα και πράγματα».

Οι εισαγγελικές αρχές όπως φαίνεται στο κατηγορητήριο αποδίδουν μια εμμονή και μια συγκεκριμένη μεθοδολογία στον κατηγορούμενο και προσπαθούν να σκιαγραφήσουν ένα γενικότερο προφίλ ενόψει της απολογίας του την Τετάρτη.

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες

«Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες μέρες έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν στοιχεία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης» ανέφερε ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του 25χρονου θύματος.

Οι καταγγελίες βιασμών αυτήν τη στιγμή είναι τρείς: Ενός 23χρονου σήμερα που αναφέρει πως έπεσε θύμα του σκηνοθέτη το 2015 σε ηλικία 17 ετών, του 25χρονου Χρήστου Π. καθώς και του Βασίλη Κ. ο οποίος υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία 15 ετών, αδίκημα όμως που έχει παραγραφεί. .

Ως εκ τούτου, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα απολογηθεί για τους δύο καταγγελλόμενους βιασμούς που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον φάκελο της ανακρίτριας.

Σε περίπτωση που προκύψουν περισσότερες περιπτώσεις στην πορεία της έρευνας τότε, μετά και την απολογία του και αφού αποφασισθεί αν προφυλακιστεί ή όχι θα κληθεί εκ νέου από τις εισαγγελικές αρχές.

Η κατάθεση της 40χρονης

Καθοριστική για την εξέλιξη της υπόθεσης Λιγνάδη φέρεται να είναι και η κατάθεση μίας 40χρονης γυναίκας, η οποία υπό άκρα μυστικότητα προσήλθε το βράδυ της Παρασκευής στην Εισαγγελία, επιβεβαιώνοντας κατα πληροφορίες μεγάλο τμήμα των καταγγελιών κατά Λιγνάδη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν μόλις 19 ετών και σπούδαζε σε πανεπιστήμιο μεγάλης επαρχιακής πόλης, όταν γνώρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη. Τον ερωτεύτηκε και για 19 χρόνια μπαινόβγαινε στο σπίτι του. Όταν όμως κατάλαβε τι συνέβαινε, αντέδρασε.

Σύμφωνα με την κατάθεσή της η συγκεκριμένη γυναίκα, το 2016, προειδοποίησε τον γνωστό σκηνοθέτη:

«Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω» και εκείνος της απάντησε: «Αν το κάνεις θα σου τινάξω με όπλο τα μυαλά στον αέρα».

Η γυναίκα υποστήριξε ότι από φόβο για τη ζωή της κράτησε το στόμα της κλειστό και ένα χρόνο αργότερα σταμάτησε να συναντά τον σκηνοθέτη.

«Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα εκεί νεαρά αγόρια και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα, κάποια άλλα έρχονταν», φέρεται να κατέθεσε η γυναίκα.

Τελικά αποφάσισε να μιλήσει, έστω και αργά, όταν ξεκίνησε το κύμα καταγγελιών για τον σκηνοθέτη.

Κλοιός και για δεύτερο ηθοποιό

Οι αρχές στρέφονται και σε έναν δεύτερο πασίγνωστο ηθοποιό, θέτοντας τις τελευταίες ημέρες την Εισαγγελία σε ύψιστη ετοιμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα καταγγελλόμενα, καθώς όλο και περισσότερα θύματα αποφασίζουν να μιλήσουν και να περιγράψουν βαριές εγκληματικές συμπεριφορές που υπέστησαν με βία και χωρίς συναίνεση.

Για τον εν λόγω ηθοποιό, επιβαρυντική είναι η καταγγελία συναδέλφου του, ότι την έκλεισε μέσα στο αυτοκίνητό του αναγκάζοντάς την σε σεξουαλική συμμετοχή με βία και χωρίς καμία συναίνεσή της.

Η περιγραφή αυτή, αξιολογείται από τις εισαγγελικές αρχές ως απόπειρα βιασμού, αδίκημα που επίσης δεν έχει παραγραφεί και αναμένεται να προκαλέσει σύντομα δικαστικές εξελίξεις.

Κατάθεση Μπιμπίλα

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας κατέθεσε στην Εισαγγελία ως μάρτυρας.

Αρνήθηκε μετά την κατάθεσή του να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, ενώ τις προσεχείς ημέρες έχει κληθεί ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβούλιου του Σωματείου για να προσκομίσει όσες καταγγελίες έχουν γίνει για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και σεξουαλικές κακοποιήσεις προκειμένου να ελεγχθούν.

Έρευνα για ΜΚΟ και ασυνόδευτα από την Εισαγγελία

Την ίδια ώρα η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, διέταξε έρευνα με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα πήγαιναν για διδασκαλία στον Δημήτρη Λιγνάδη μέσω συγκεκριμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η Εισαγγελική παρέμβαση διατάχθηκε μετά από την αναφορά – υπόμνημα που κατέθεσε στην Εισαγγελία η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης, που ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την περίοδο 2017-18.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( kathimerini.gr),  η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι το υπόμνημα στην Εισαγγελία κατατέθηκε μόνο με βάση σχετικό με την υπόθεση ρεπορτάζ και πως στην περίπτωση που προκύψουν περαιτέρω στοιχεία ή μαρτυρίες, τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

Σε ερώτηση σχετικά με τη μελλοντική προσέγγιση του ζητήματος των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στη χώρα, η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι το σχέδιο είναι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και η εντατικοποίηση των δράσεων για την προστασία και την ασφάλειά τους.

Τέλος, επισήμανε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες ήταν εξαιρετικά δυσχερής όταν ανέλαβε τη θέση της ειδικής γραμματέως.

Εξάλλου, τρεις ΜΚΟ (SolidarityNow, ActionAid και Praksis) υπογραμμίζουν πως τα δημοσιεύματα που τις εμπλέκουν «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Από την πλευρά του το Εθνικό Θέατρο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επεσήμανε πως «ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων».

Πηγή: economico.gr