Στη μέση οδό κατέληξαν χθες  επιτροπή των λοιμωξιολόγων και κυβέρνηση

Στη μέση οδό κατέληξαν χθες  επιτροπή των λοιμωξιολόγων και κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση στην υγεία και την οικονομία θυμίζει το γνωστό ρητό “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”.

Η χθεσινή μακρά  σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια της οποία αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου, ήταν θυελλώδης και χρειάστηκε  μακρά και επίπονη ανταλλαγή απόψεων και αρκετή ένταση μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

Παρά τις όποιες διαφωνίες, ωστόσο,  ο καθημερινός «πόλεμος» στα νοσοκομεία και η αύξηση των κρουσμάτων έφεραν εν τέλει την «ειρήνη» στα μέλη της επιτροπής, τα οποία συμφώνησαν σχεδόν σε όλα ομόφωνα.

Το παρασκήνιο της μαραθώνιας συνεδρίασης

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, η  επιτροπή των λοιμωξιολόγων, μετά από μία μαραθώνια και δύσκολη συνεδρίαση,  είπε τελικά  ομόφωνα «ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου με προϋποθέσεις που έθεσαν, δηλαδή τεστ, ελέγχους, πολύ αυστηρά μέτρα και συγκεκριμένοι πελάτες ανά τετραγωνικά και βέβαια με το click in shop και το click away.

Ο λόγος που οι αποφάσεις ήταν σχεδόν ομόφωνες είναι πως τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας δεν αφήνουν περιθώρια.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που επέμεναν πολύ στο γεγονός ότι μπορεί να δίνουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα, ωστόσο θέτουν πολύ αυστηρούς όρους προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Παράλληλα, επέμειναν πολύ στα self test τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για τα σχολεία. Άλλωστε αυτό ήταν κάτι που είχε ήδη προεξοφλήσει από την Παρασκευή ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αν δεν γίνουν τεστ σε δασκάλους και μαθητές, ο οποίος, αργά χθες το βράδυ, κατέθεσε σχετική πρωτοβουλία στη βουλή.

Το ίδιο θα ισχύσει και για το λιανεμπόριο με συχνά τεστ, ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα.

Επιφύλαξη για τις διαδημοτικές μετακινήσεις 

Τέλος, όσον αφορά στις διαδημοτικές μετακινήσεις υπήρξε… επιφύλαξη από των επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Αυτό είναι κάτι που είχαμε δει και την προηγούμενη βδομάδα να συμβαίνει, όταν σχεδόν όλοι το είχαν προεξοφλήσει ότι θα επιτραπούν οι μετακινήσεις και εν τέλει είπαν όχι.

Η επιφύλαξη παραμένει, ωστόσο αυτή τη φορά, στη ζυγαριά μπήκε και η ψυχολογική κούραση των πολιτών. Αυτός είναι και ο λόγος που είπαν «ναι» όταν θέλει κάποιος να πηγαίνει για τα καταστήματα όπως συμβαίνει και με τα κομμωτήρια αλλά με ιδιαίτερη προσοχή και όχι για άθληση και όχι για άλλους λόγους.

Ωστόσο, τελικά από κυβέρνηση αποφάσισαν να επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο για τα Σαββατοκύριακα. Με άλλα λόγια, ένα “ναι”, με αστερίσκους.

Τέλος, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν καμία συζήτηση δεν έγινε για τα σχολεία, με την απόφαση να μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση πιέζει ώστε τουλάχιστον οι μαθητές του Λυκείου να επιστρέψουν από τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας στα θρανία, καθώς ο χρόνος πιέζει. Όλα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

Πηγή: economico.gr