G7 συμφωνία

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) σχεδιάζουν να επιβάλουν ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα, σύμφωνα με κοινή τους δήλωση την Παρασκευή.

Το πλαφόν 

“Σήμερα, επιβεβαιώνουμε την κοινή πολιτική μας πρόθεση να οριστικοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη απαγόρευση των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη διεθνή θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Ρωσία και πετρελαϊκών προϊόντων – η παροχή τέτοιων υπηρεσιών θα επιτρέπεται μόνο αν το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα αγοράζονται σε συγκεκριμένες τιμές, ή χαμηλότερα, που θα καθοριστούν από τον ευρύ συνασπισμό των χωρών που θα τηρούν και θα εφαρμόζουν το πλαφόν”, αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ στην κοινή τους δήλωση.

Επισημαίνουν παράλληλα, ότι το πλαφόν “έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας και την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον επιθετικό της πόλεμο, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας”.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν, “θα επιτρέπεται στους παρόχους υπηρεσιών να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους σε σχέση με τις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων που έχουν πουληθεί στην ανώτατη ή χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή”.

Το αρχικό ανώτατο όριο θα βασιστεί σε μια σειρά τιµών και το επίπεδο αυτό θα επανεξεταστεί όταν θα είναι απαραίτητο, προσθέτουν.

Παράλληλα με το έκτο πακέτο κυρώσεων 

“Στοχεύουμε να προγραμματίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε.”, αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν σε δήλωσε της σημειώνει ότι ότι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είναι “ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουμε για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό”.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι το μέτρο αυτό θα “καταφέρει ένα οδυνηρό πλήγμα στην οικονομία της Ρωσίας, εμποδίζοντας την ικανότητα της να διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

Το πλαφόν βοηθά να επιτευχθεί ο “διπλός μας στόχος για την άσκηση καθοδικής πίεσης στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, ενώ θα εμποδίζουμε ταυτόχρονα τα έσοδα [από το πετρέλαιο] στον Πούτιν, ώστε να χρηματοδοτεί τον βάρβαρο πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία”, αναφέρει.

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Σουνίτσι Σουζούκι καλωσόρισε την συμφωνία στο επίπεδο της G7, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή του νέου σχεδίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Σουζούκι εκτίμησε ότι το πλαφόν αναμένεται να βοηθήσει να μετριαστεί το ράλι των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

“Η εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου είναι σημαντική. Είναι επίσης σημαντικό να υλοποιηθεί γρήγορα αυτό που συμφωνήθηκε”, δήλωσε λίγο μετά το τέλος της εικονικής συνάντησης των υπουργών της G7.

Στην κοινή τους δήλωση οι ΥΠΟΙΚ τονίζουν παράλληλα ότι “παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας και στην αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία” και προσθέτουν ότι “θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί”.

Με πλαφόν δεν έχει πετρέλαιο, απαντά η Μόσχα

Η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας που απειλεί με αντίποινα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της (πλαφόν), προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

“Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δεν θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου”, σημείωσε ο Πεσκόφ, υιοθετώντας τα σχόλια που έκανε χθες, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. επέβαλε νωρίτερα φέτος μερική απαγόρευση στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, κάτι το οποίο θα σταματήσει σύμφωνα με τις Βρυξέλλες το 90% των ρωσικών εξαγωγών στο ευρωπαϊκό μπλοκ όταν τεθεί πλήρως σε ισχύ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να εξετάσει παρόμοια επιβολή πλαφόν στις τιμές στις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα για τις κινήσεις αυτού του είδους. “Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα — αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι”, σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία εξετάζει πώς η επιβολή πλαφόν στις τιμές των εξαγωγών της πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της, συνέχισε. “Ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr