Την προσοχή των πολιτών σε νέο κύμα απάτης μέσω τηλεφωνημάτων εφιστά η Ελληνική Αστυνομία, μετά την καταγραφή περισσοτέρων από 100 περιστατικών μέσα σε ένα 24ωρο, κατά τα οποία επιτήδειοι επιχείρησαν να υποκλέψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών, όπως κωδικούς e-banking.

Πώς γίνεται η απάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι απατεώνες πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικά αδικήματα που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους.

Αν κάποιος απαντήσει, τότε μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και πληκτρολόγησης αριθμών υπάρχει περίπτωση -άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της απάτης- να δώσει στους απατεώνες τους προσωπικούς κωδικούς και το e-banking του προκειμένου να γίνει η μεταφορά χρηματικού ποσού δήθεν για να κλείσει η υπόθεση, για να δει τους λογαριασμούς του να αδειάζουν σε χρόνο «μηδέν».

Οδηγίες προς τους πολίτες

Στο πλαίσιο αυτό και για την ασφάλειά τους η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες:

  • Να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις.
  • Να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει.
  • Να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος, να είναι επιφυλακτικοί.
  • Να μη συζητούν με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες.
  • Να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.
  • Να μη δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό «PIN» της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού λογαριασμού τους μέσω e-banking.

Σημειώνεται, ότι οι πολίτες μπορούν να αντλούν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr