ΙΒΜ εμβολίου

Συναγερμό για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας των εμβολίων κατά του κορονοϊού κρούει η IBM.

Ο κολοσσός της πληροφορικής προειδοποιεί ότι χάκερ «χτυπούν» εταιρείες και οργανισμούς που σχετίζονται με την «αλυσίδα ψύξης» των ευαίσθητων εμβολίων της Pfizer .

Οι εταιρίες που έχουν μπει στο στόχαστρο των χάκερ θεωρούνται κρίσιμες για τη διανομή των εμβολίων – γεγονός που πυροδοτεί ανησυχίες για σχέδιο «ψηφιακών κατασκόπων» να διαταράξουν την γραμμή εφοδιασμού των νέων εμβολίων που αναμένει όλος ο πλανήτης.

Παγκόσμια καμπάνια “ηλεκτρονικού ψαρέματος”

Συγκεκριμένα, η ΙΒΜ ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει  μια «παγκόσμια καμπάνια ηλεκτρονικού ψαρέματος (phising)» που επικεντρώθηκε σε οργανισμούς οι οποίοι σχετίζονται με την «αλυσίδα ψύξης» του εμβολίου κατά της COVID-19 – τη διαδικασία που απαιτείται, δηλαδή, για τη διατήρηση των δόσεων εμβολίου σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς «ταξιδεύουν» από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα εμβολιαστικά κέντρα και στα φαρμακεία.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο δημοσίευσε την έκθεση της IBM, προειδοποιώντας τα μέλη της Επιχείρησης Warp Speed ​​- της εθνικής αποστολής για τα εμβόλια της κυβέρνησης των ΗΠΑ – να είναι σε επιφυλακή.

Εμπλοκή κινεζικής εταιρίας;

Η μονάδα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της IBM γνωστοποίησε ότι είχε εντοπίσει ένα προηγμένο γκρουπ χάκερ που εργάζεται για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με διάφορες πτυχές της «αλυσίδας ψύξης», χρησιμοποιώντας σχολαστικά δημιουργημένα emails, που αποστέλλονται στο όνομα στελέχους της Haier Biomedical, μιας κινεζικής εταιρείας παροχής «αλυσίδας ψύξης», η οποία ειδικεύεται στην μεταφορά εμβολίων και στην αποθήκευση βιολογικών δειγμάτων.

Σύμφωνα με την IBM, τα ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Haier εστάλησαν σε περίπου 10 διαφορετικούς οργανισμούς, αλλά αναγνωρίστηκε ονομαστικά μόνο ένας στόχος: η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής και Τελωνειακής Ένωσης της Κομισιόν, η οποία χειρίζεται φορολογικά και τελωνειακά ζητήματα σε ολόκληρη την ΕΕ και έχει συμβάλει στον καθορισμό κανόνων για την εισαγωγή των εμβολίων.

Η IBM γνωστοποίησε ότι άλλοι στόχοι περιελάμβαναν εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία ψυγείων εμβολίων σε ζεστές χώρες και πετροχημικών προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ξηρού πάγου.

Πηγή: economico.gr