Τον «κώδωνα του συναγερμού» χτύπησε ο Γερμανός καγκελάριος, την ώρα που συνεχίζεται το θρίλερ με τη συνέχιση ή διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία.

Όπως είναι γνωστό, ο αγωγός Nord Stream I έχει κλείσει για συντήρηση, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο Ρωσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα δώσει το «πράσινο φως» για την επανέναρξη της λειτουργίας του ή θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση του, κρατώντας τον αγωγό κλειστό και προκαλώντας ενεργειακό έμφραγμα και έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα στη γηραιά ήπειρο.

«Το πρόβλημα θα υπάρχει για πολύ καιρό»

Με τη Γερμανία να βρίσκεται -λόγω εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο- στο μάτι του κυκλώνα και τις προβλέψεις να γίνονται ότι και πιο δυσοίωνες, ο Γερμανός καγκελάριος ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Λούμπεκ, στο πλαίσιο του «Διαλόγου με τους Πολίτες», ότι δεν προβλέπεται σύντομη αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Αντιθέτως εκτίμησε ότι η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί «για πολύ καιρό».

«Δεν θα είναι εύκολο. Οι τιμές δεν θα πέσουν σύντομα -αντιθέτως, αυτό το πρόβλημα θα υπάρχει για πολύ καιρό», τόνισε ο Σολτς, υπογραμμίζοντας ότι «στις δύσκολες περιόδους, πρέπει να μένουμε ενωμένοι», αλλά και αποκλείοντας το ενδεχόμενο η Γερμανία να ακολουθήσει ανεξάρτητη πορεία από αυτή των συμμάχων και εταίρων της, όσον αφορά στη στάση της για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν επιτρέπεται να κάνουμε λάθος»

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι είναι προσηλωμένος στη συμπόρευση με εταίρους και συμμάχους στο να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επίθεσης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πάρα πολύ σοβαρές αυτές οι στιγμές και μια κατάσταση όπου δεν επιτρέπεται να κάνουμε λάθος. Ένα λάθος σε αυτές τις συνθήκες θα ήταν τρομακτικό. Δεν υπάρχει για εμάς μοναχικός δρόμος».

Μάλιστα, ο Σολτς απέκρουσε την κριτική που δέχεται για το θέμα, λέγοντας ότι θέλει πάντα «να κρατάει τα πόδια του στη γη» και ότι δεν καθορίζουν τις αποφάσεις του οι τίτλοι των εφημερίδων ή οι δημοσκοπήσεις και τονίοντας ότι «το ζητούμενο είναι τι κάνουμε για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», ενώ δεσμεύτηκε ότι τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος θα συνεχιστούν και ότι «δεν θα αφεθεί κανείς αβοήθητος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr