συναγερμός νεκροί

Ηχηρό καμπανάκι “χτύπησε” στο Μέγαρο Μαξίμου η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ, στην οποία αποτυπώθηκε το ‘μαύρο ρεκόρ” των 130 θανάτων. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τους 700 διασωληνωμένους θύμισαν σε όλους ότι ο κοροναϊός είναι εδώ.

Αγωνία για τις μέρες των εορτών 

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την αγωνία τους για το πώς θα εξελιχθεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι συναθροίσεις στα σπίτια αλλά και η αναπόφευκτη μετακίνηση από τα αστικά κέντρα στα χωριά ανησυχούν τόσο τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη όσο και την επιτροπή των επιστημόνων.

Στις κλειστές συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο έχει επισημανθεί η αναγκαιότητα ενίσχυσης συγκεκριμένων τομέων δράσης ειδικά για τις επόμενες είκοσι μέρες και συγκεκριμένα :

  • Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Η στοχευμένη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς όπου απαιτείται.
  • Η αξιοποίηση των μονοκλωνικών φαρμάκων, η χορήγηση των οποίων άρχισε σε δέκα νοσοκομεία της χώρας είναι οι πιο βασικοί από αυτούς.

Το πιο κρίσιμο κομμάτι του πάζλ 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το πλέον κρίσιμο κομμάτι του παζλ είναι η ηλικιακή ομάδα των πολιτών άνω των 60 ετών.

Πρόκειται για τους πολίτες που αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο για εισαγωγή στα νοσοκομεία. Γι αυτό και για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά κρίσιμο το στοίχημα της αύξησης του εμβολιαστικού ρυθμού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Τα πρώτα πάντως στοιχεία προκαλούν μία αχνή ελπίδα για θωράκιση της κοινωνίας έναντι της πανδημίας.

Από την Τρίτη 30 Νοεμβρίου , όταν και άρχισε το μέτρο της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60, μέχρι και την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 87.296 νέοι εμβολιασμοί.

Πώς έχει επιλέξει να πορευτεί το Μέγαρο Μαξίμου

Παρά το γεγονός ότι η εικόνα είναι ακόμα κακή, εάν η συμμετοχή στο πρόγραμμα “Ελευθερία” συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τον πρώτο μήνα του νέου έτους, οι εμβολιασμοί στους άνω των 60 θα αγγίξουν τους 200.000. Μια εξέλιξη διόλου άσχημη που ίσως τελικά αποδειχθεί καθοριστική για την περαιτέρω αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να πορευθεί πάνω στο λεγόμενο “καλό σενάριο” εξάπλωσης της πανδημίας, σύμφωνα με το οποίο η καινούργια χρονιά θα μπει με καλύτερους οιωνούς.

Υπάρχουν πάντως και εισηγήσεις που ακόμα δεν έχουν γίνει αποδεκτές με βάση τις οποίες τα όποια νέα περιοριστικά μέτρα να ισχύσουν μόνο στις περιοχές που θα παρουσιάζουν σημαντική επιβάρυνση.

Με το σκεπτικό αυτό δεν αποκλείεται να δούμε σε συγκεκριμένες πόλεις και νομούς της χώρας περιορισμούς μόνο για ανεμβολίαστους.

Τα δύο πιθανά νέα μέτρα είναι να απαγορεύεται η είσοδος σε όλους όσοι δεν έκαναν το εμβόλιο και σε εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr