Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό για την «Μήδεια», την βαριά κακοκαιρία που αναμένεται να χτυπήσει την Ελλάδα σε δύο φάσεις, από αύριο έως την Τρίτη.

Σε έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία εξετάστηκαν οι πιθανές επιπτώσεις της κακοκαιρίας στις μετακινήσεις για την διαδικασία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Αποφασίστηκε να μην διακοπεί ο εμβολιασμός, και να τεθούν σε γενική επιφυλακή οι δήμοι για την διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών.

Οι δήμοι, όπου χρειαστεί, θα συνδράμουν στην μεταφορά πολιτών για εμβολιασμούς αξιοποιώντας πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.

Η σύσκεψη των αρμόδιων φορέων έγινε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά,

Σε δύο φάσεις η «Μήδεια»                                                 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε χθες, η κακοκαιρία θα φθάσει στην χώρα μας αύριο το μεσημέρι, από τα δυτικά και τα βόρεια.

Τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου/ Meteo.gr, δείχνουν ότι η πρώτη φάση της «Μήδειας» αφορά το διάστημα από το πρωί του Σαββάτου έως και την Κυριακή (13-14/02) με τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:

  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία.
  • Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια.
  • Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά.

Δευτέρα και Τρίτη το δεύτερο κύμα

Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα ως Τρίτη , όταν τα φαινόμενα θα εντοπιστούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός. Τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι τα εξής:

  • Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
  • Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης.
  • Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο

Συστάσεις από την ΓΓΠΠ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε συστάσεις προς τους πολίτες  καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και να περιορίσουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: economico.gr