πανδημία έκρηξη

Ταχύτατη και οξεία επιδείνωση της πανδημίας δείχνει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Οι αριθμοί δείχνουν διπλασιασμό μέσα σε ένα μήνα του μέσου δείκτη θετικότητας (στο 1,96), αύξηση κατά 35% των εισαγωγών στα νοσοκομεία με ένα μέσο όρο 300 την ημέρα, συνολικά 35.000 ενεργά κρούσματα και 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα αυξάνεται η μεταδοτικότητα στους εργασιακούς χώρους και αυτό χωρίς να έχει ακόμη αποτυπωθεί η κινητικότητα κατά τις ημέρες της 28ης Οκτωβρίου.

Εκκληση Γκάγκα προς τις εγκύους να εμβολιαστούν

Σ’ αυτό το σκηνικό, νέα έκκληση προς τις εγκύους να εμβολιαστούν, ακόμα και μετά το πρώτο τρίμηνο, απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Στον απόηχο του νέου αρνητικού ρεκόρ των 6.808 κρουσμάτων, υπενθύμισε ότι τις τελευταίες ημέρες έφυγαν από τη ζωή ασθενείς ηλικίας 39 και 27 ετών,  και απηύθυνε έκκληση σε όσες γυναίκες εγκυμονούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. «Έχουμε και θανάτους εγκύων. Κάνω έκκληση για εμβολιασμό. Είναι για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού», επεσήμανε.

Αναλυτικότερα, η αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, δήλωσε ότι αρκετές εγκυμονούσες νοσηλεύονται διασωληνωμένες, – εχουμε «ακόμα και θανάτους εγκύων» είπε – ενώ στον απόηχο του νέου αρνητικού ρεκόρ, ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες έφυγαν από τη ζωή ασθενείς ηλικίας 39 και 27 ετών από τον ιό.

Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ανά υγειονομική περιφέρεια στη χώρα η πλειονότητα των διασωληνωμένων να είναι ανεμβολίαστοι. Αναφερόμενη στη διάθεση κλινών, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει έλλειψη και δεν ισχύουν οι αναφορές για διασωληνωμένους ασθενείς σε ράντζα, ωστόσο προειδοποίησε πως «κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο».

Παράλληλα, υπογράμμισε την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ λέγοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι διασωληνωμένοι και σε μονάδες χειρουργείων» και ανέφερε πως τον Σεπτέμβριο του 2019, η 1η ΥΠΕ είχε 156 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχει 374 εκ των οποίων οι 189 είναι COVID, με την πλειοψηφία αυτών να είναι κατειλημμένες.

Η κυρία Γκάγκα δήλωσε ότι:

  • Στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι.
  • Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι.
  • Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Ρεκόρ εβδομαδιαίων κρουσμάτων, διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρατηρείται σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου: ο δείκτης θετικότητας διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις έναν μήνα, από το 1,09 στο 1,96, με τον κυλιόμενο αριθμό των τεστ να είναι σταθερός, τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 35.000 μέχρι στιγμής και τον εβδομαδιαίο μέσο όρο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 4.621 ανά ημέρα – αριθμό που αποτελεί ρεκόρ, καθώς τις τελευταίες δυο εβδομάδες οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 60%.

Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 35%

Αντίστοιχα,  οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 35% τις δυο τελευταίες εβδομάδες, σημείωσε και τόνισε πως παρατηρείται αύξηση διασποράς στους εργασιακούς χώρους. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική, ιδιαίτερα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με τον κυλιόμενο μέσο όρο εισαγωγών 7ημέρου να φτάνει στις 300 εισαγωγές την ημέρα με το 70% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών.

Σημαντικές αυξητικές τάσεις σημειώνονται και σε άλλες περιοχές πλην της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα νησιά.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στους φοιτητές, ηλικίας 18-24 ετών, ενώ μόλις 8 τμήματα επί συνόλου πάνω από 80.000 παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων. Ωστόσο έχουμε αύξηση μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους. Οι ηλικίες 35-55 ετών αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων.

Μίλησε για τήρηση των μέτρων προστασίας και αυξημένο testing στους ανεμβολίαστους, για την προστασία από την χορήγηση της τρίτης δόσης και απηύθυνε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν.

Ερωτηθείς για τα αίτια της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, η Βάνα Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό ο καιρός και η μετάλλαξη Δέλτα.

Πότε θα έρθει το χάπι της Merck

Ως προς το εάν θα λάβει και η Ελλάδα το χάπι της Merck η Μίνα Γκάγκα τόνισε πως θα έρθουν στην χώρα και πιο συγκεκριμένα τις επόμενες εβδομάδες τα μονοκλωνικά φάρμακα που θα φτάνουν τα 10.000, ενώ γίνονται συνεννοήσεις με την εταιρεία που παράγει τα χάπια, διευκρινίζοντας πως «είναι πιο ασφαλές να προλάβουμε με το εμβόλιο τα κρούσματα παρά να θεραπεύσουμε», καθώς δεν υπάρχει παραγωγή ικανή μέχρι στιγμής που να καλύπτει το σύνολο των κρουσμάτων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr