phishing απάτη

Σε μια αναβαθμισμένη φάση μπήκαν από τις αρχές του χρόνου οι διαδικτυακές απάτες που πλέον ανέβηκαν στην κορυφή του οικονομικού εγκλήματος, με θύματα από απλούς συνταξιούχους που μπορεί να χάσουν 500 ευρώ μέχρι μεγάλες επιχειρήσεις από τις οποίες οι «κλέφτες του Ιντερνετ» αρπάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

20.000 περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης 

Συνολικά, τους εννέα πρώτους μήνες του 2021 σημειώθηκαν στη χώρα μας, 20.000 περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές του χρόνου θύμα hacking έπεσε και γνωστή ΠΑΕ, καθώς κατέθεσε 550.000 ευρώ στον λογαριασμό ομάδας στην Ιερουσαλήμ για την αγορά παίκτη τα οποία όμως κατέληξαν στην… Ουγγαρία.

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή οι άνθρωποι της ΠΑΕ κατάφεραν να μπλοκάρουν το έμβασμα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά λένε αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λίγες ώρες μετά τα χρήματα θα είχαν κάνει φτερά!

Μόνο μέσα στο 2021 εξανεμίστηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων 40 εκατ. ευρώ, σε μια αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο 200%, κάτι που προκάλεσε την κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. Αλλά και των τραπεζών.

Ο ρόλος του κοροναϊού στη γιγάντωση του φαινομένου

Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε ο κοροναϊός, καθώς με τους περιορισμούς μετακινήσεων υποχρεώθηκαν πολλοί πολίτες που δεν ήταν εξοικειωμένοι με το e-banking να χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο για να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους.

Ετσι, κάθε email ή SMS που λάμβαναν νόμιζαν ότι ήταν από τράπεζα ή κάποια άλλη υπηρεσία και ανυποψίαστοι έδιναν τα στοιχεία των λογαριασμών τους στους αετονύχηδες.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει συλλέξει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι «ηλεκτρονικοί απατεώνες» δεν είναι μόνο χάκερ που μπορούν μέσω των υπολογιστών τους να σπάνε κωδικούς και αρχεία, αλλά και συμμορίες απατεώνων με περιορισμένη τεχνογνωσία.

Σε λιγότερο από 2 μήνες “ξάφρισαν” 2 εκατ. ευρώ 

Ενδεχομένως να είναι από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό, όπως συνέβη με την υπόθεση που εξιχνίασε το καλοκαίρι η Ελληνική Αστυνομία, όταν συνελήφθησαν στη χώρα μας Ρουμάνοι «ηλεκτρονικοί κλέφτες», οι οποίοι κατάφεραν να ψαρέψουν πελατεία και μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες να αρπάξουν 220.000 ευρώ από Ελληνες καταθέτες και συνολικά να εξαφανίσουν 2 εκατ. ευρώ!

Το απίστευτο είναι, σύμφωνα με την Ασφάλεια, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ακόμα και ομάδας Ρομά που σταμάτησαν τις επιδρομές στα σπίτια και έπιασαν τις αρπαγές χρημάτων στο Ιντερνετ. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει σημάνει συναγερμός με τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο να έχει αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τις τράπεζες για την ενημέρωση και την προστασία των πολιτών από το λεγόμενο phishing.

Συνήθως, οι διαδικτυακοί κλέφτες αρπάζουν από 500 έως 30.000 ευρώ, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εκβιασμών, ακόμη και υποκλοπές ταυτοτήτων για να κάνουν τις απατεωνιές τους

Εκατό τρόποι για να σας αρπάξουν χρήματα 

Το phishing ή ηλεκτρονικό ψάρεμα εμφανίστηκε μαζί με το Ιντερνετ, ωστόσο όσο περνούν τα χρόνια και οι συναλλαγές μέσω Διαδικτύου είναι πιο διαδεδομένες τόσο αυξάνονται και οι συμμορίες των… ηλεκτρονικών μακρυχέρηδων.

Η βασική τεχνική έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δράστες εμφανίζονται ως τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία, ρίχνουν το δόλωμα στους ανυποψίαστους πολίτες και όποιοι τσιμπήσουν κινδυνεύουν μέσα σε λίγα λεπτά να χάσουν την περιουσία τους.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Interpol έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει περίπου 100 μεθόδους (κόλπα) που χρησιμοποιούν τα αρπακτικά του κυβερνοχώρου. Κυρίως αποστέλλουν ένα mail ή ένα SMS για να προσεγγίσουν το θύμα, ενώ η επιλογή συνήθως είναι τυχαία, ρίχνοντας «ηλεκτρονικά παραγάδια» και όποιος τσιμπήσει.

Ωστόσο έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις αρπαγής μεγάλων χρηματικών ποσών όπου οι κινήσεις των απατεώνων έχουν γίνει στοχευμένα.

Δράστες με …μεταπτυχιακό 

Σε αυτές χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση των δραστών, με τις Αρχές να μιλούν για διεθνείς ομάδες που έχουν στη διάθεσή τους και χάκερ. Μάλιστα, τα κυκλώματα έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που έχουν δημιουργήσει πιστά αντίγραφα των επίσημων εγγράφων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων για να φαίνονται πιο πειστικοί.

Από τις αρχές του χρόνου εμφανίστηκε ένα άλλο κόλπο, με την ίδια μέθοδο. Δηλαδή οι απατεώνες να στέλνουν mail ή SMS με τα λογότυπα τραπεζών ζητώντας από τα θύματα το username και το password από λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες προκειμένου να μην απενεργοποιηθούν οι λογαριασμοί τους.

Αν και οι τράπεζες προειδοποιούν ότι ποτέ δεν δίνουμε PIN ή άλλα στοιχεία σε κανέναν, εντούτοις πολλοί είναι αυτοί που ψαρώνουν και μετά κλαίνε τα χαμένα τους λεφτά. Συνήθως, οι κλέφτες αρπάζουν από 500 ευρώ έως 30.000 ευρώ, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εκβιασμών, ακόμη και υποκλοπές ταυτοτήτων για να κάνουν τις απατεωνιές τους.

Ζητούν την καταχώρηση προσωπικών δεδομένων 

Σε άλλες περιπτώσεις ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να καταχωρίσουν τα στοιχεία ταυτότητας, το ΑΦΜ, τον αριθμό πιστωτικής κάρτας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες , τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για να τους εκβιάσουν ή να εκδώσουν ακόμα και δάνεια.

Σύμφωνα με την κωδικοποίηση που έκανε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επτά κατηγορίες συνιστούν το 99% του συνόλου των περιπτώσεων. Εξ αυτών, οι δύο πρώτες αποτελούν το 39% των περιπτώσεων και το 92% των ποσών. Δηλαδή το phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα) μέσω email ή SMS και οι απάτες που σχετίζονται με επενδύσεις.

Οι υπόλοιπες πέντε κατηγορίες είναι:

■ Technical Support Scam (απάτη μέσω υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης),

■ Vishing – Voice Phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας),

■ μεταφορά παράνομου χρήματος (money mule),

■ απάτη μέσω αγγελίας (συνήθως στο Διαδίκτυο) για αγορά/πώληση αγαθών,

■ εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού (malware).

Οι διαδικτυακοί άρπαγες στοχεύουν στα 3,5 δισ. ευρώ που κινούνται στις τραπεζικές συναλλαγές κάθε μήνα στη χώρα μας.

Συνολικά μόνο το πρώτο 9μηνο του 2021, 30 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές τραπεζών. Από τις περιπτώσεις που κατεγράφησαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2021, το 54% αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες και το υπόλοιπο απάτες με επενδυτικά προϊόντα που υπόσχονται εύκολο πλουτισμό, όπως επενδύσεις σε παράγωγα κρυπτονομισμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr